Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Úvěrové podvody jsou v oblibě

MOST - Statistika hospodářské kriminality; Muži napadají ženy ... 


Z úvěrového podvodu byl obviněn mosteckou policií v těchto dnech 57letý muž z Mostu. Ten si měl v jedné prodejně elektro v Mostě uzavřít úvěrovou smlouvu na nákup zboží. Při sepisování smlouvy uvedl údajného zaměstnavatele i výši měsíčního příjmu ve výši osmnácti tisíc korun. Získal téměř třicetitisícový úvěr na nákup elektroniky. Šetřením policie bylo zjištěno, že muž v uvedené pražské firmě nikdy nepracoval a příjem neměl tak vysoký. Splátky neplatil. Obviněný je stíhán za přečin na svobodě.

Úvěrové podvody tvoří výrazný podíl hospodářské kriminality. Z celkového počtu 487 trestných činů policie šetřila 193 úvěrových podvodů. Ty kriminalisté objasnili z 81 %, zatímco celkovou hospodářskou kriminalitu z 61 procent. Za úvěrové podvody policisté stíhali celkem 181 osob, z toho 69 žen. Při úvěrových podvodech byly spáchány škody za pět a půl milionů korun, za celkovou hospodářskou kriminalitu byly způsobeny škody ve výši 89 mil. Kč. Hospodářská kriminalita na Mostecku loni představovala podíl 11,20 % registrované kriminality. Struktura trestné činnosti se výrazně nezměnila, podařilo se zvýšit objasněnost jednotlivých trestných činů. V roce 2009 byl zaznamenán pokles celkové kriminality o 13 skutků. Z nejčetněji zastoupené hospodářské kriminality byl zaznamenán pokles u zpronevěry (-26 skutků), krácení daně (-11), u ostatních případů hospodářské trestné činnosti byl zaznamenán nárůst.
Mezi pachateli hospodářské trestné činnosti trvale převažují muži i přes skutečnost, že se jejich podíl na hospodářské kriminalitě snižuje. V roce 2009 spáchalo z celkového počtu stíhaných (vyšetřovaných) osob trestný čin 64,6 % mužů, ženy se podílely 35,3 % a recidivisté se podíleli 31.9 %. V roce 2009 došlo k výraznému nárůstu spáchaných trestných činů recidivisty, tento nárůst činí 25,65 %, tj. o 24 případů více než v roce 2008. Ti nejčastěji páchali úvěrové podvody, neoprávněné držení platební karty a zpronevěry.
Mostecká policie v oblasti této kriminality přijala na základě analýz a vyhodnocení stavu trestné činnosti na území regionu opatření zaměřené zejména na situační prevenci. Jedná se o jednání s potencionálními poškozenými, jako jsou úvěrové společnosti, finanční a bankovní instituce, u kterých se policisté snaží prosadit organizační a administrativní opatření směřující ke zpřísnění smluvních podmínek a tím i k předcházení vzniku škod.

Gentlemanství je jim zřejmě cizí
Z trestného činu ublížení na zdraví a výtržnictví obvinil policejní komisař mostecké policie 43letého muže z Mostu. Ten měl v místě společného bydliště napadnout v bytě svoji družku. Útoku předcházela slovní hádka, která vyvrcholila fyzickým napadením ženy. Muž ji měl udeřit opakovaně do hlavy a způsobit jí zranění, se kterým žena vyhledala lékařské ošetření. Obviněný je stíhán na svobodě.

Žena upadla do záhonu růží
Policejní komisař zahájil trestní stíhání 46letého muže z Mostu pro trestné činy výtržnictví a ublížení na zdraví. Muž měl v centru města Mostu na místě veřejnosti přístupném napadnout 37letou ženu. Ta útočníka znala. Muž ženu napadl poté, co se zastala své kamarádky, se kterou šla po ulici, a kterou obviněný neslušně osočoval. Výtržník poškozenou udeřil do obličeje, až žena upadla na zem. Poté byla převezena do nemocnice. Její zranění si vyžádalo léčení v délce čtyř týdnů. 

Poberta poničil Octávii
Svým očím nevěřil majitel osobního vozidla tovární značky Škoda Octavia. Ten své auto našel tento týden notně poškozené. Na ulici sídliště Liščí Vrch nějaký poberta u vozu zřejmě v nočních hodinách poškodil zámky a poškrábal lak u vozidla. Poškozením automobilu byla způsobena škoda ve výši pěti tisíc korun. Případem se zabývá mostecká policie.

Baterii nevynesl
Koupelnu zřejmě nově vybavuje 23letý muž z Mostu. Ten včera nakupoval za pět prstů v jedné mostecké prodejně pro kutily. Vybral si vodovodní baterii. Ještě uvnitř obchodu mezi regály ji vyndal z papírové krabice a ukryl ji pod bundu. Poté zamířil k východu. Tam ho zastavili pracovníci prodejny a předali ho policii. Ta lup zajistila a muži s ohledem na minulou trestnou činnost sdělila  ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání přečinu krádeže. Baterie za 1 300 korun byla vrácena zpět do prodeje.

Most 19. února 2010

vytisknout  e-mailem