Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Uvěřila podvodníkům, přišla o miliony, ale ne své

OLOMOUCKO - Peníze předala opakovaně na ulici cizí osobě. 

Koncem ledna přijala 61letá Olomoučanka telefonát od muže, který se jí představil jako příslušník cizinecké policie. V krátkosti jí položil několik otázek v souvislosti s tím, zdali někomu v minulosti nesdělila přihlašovací údaje ke svému internetovému bankovnictví. Poté hovor ukončil se sdělením, že má očekávat telefonát od pracovnice banky.

Ta ji záhy kontaktovala s oznámením o napadení jejího bankovního účtu. Zároveň se jí nabídla, že jí pomůže situaci napravit. Volající po ní požadovala nahlášení údajů jak k internetovému bankovnictví, tak i k její osobě. Důvěřivá žena požadavku vyhověla a poté pod legendou převodu peněz ze svého účtu na bezpečné místo potvrdila provedení tří transakcí v hodnotě 150 000 korun. Patrně pro neúspěšně provedenou bankovní operaci peníze z účtu zřejmě neodešly. V manipulaci ženy pokračoval během následujících hovorů další domnělý policista, který se ve volání střídal s bankovní pracovnicí.

Podvodníci využili toho, že měla žena dispoziční právo i k účtu své kamarádky. Přiměli ji, aby z jejího účtu převedla na své konto téměř 3 miliony korun. Podle instrukcí se o pár dnů později vydala do své banky, nacházející se v olomouckém obchodním centru. Ze svého účtu vybrala téměř dva miliony korun, se kterými zamířila před budovu nákupního domu. Na ulici, u jednoho z přechodů pro chodce, předala pod rouškou tmy celý obnos cizímu muži. Peníze mu vydala až poté, co jí sdělil předem smluvené bezpečnostní heslo, které si dojednala s volající bankovní úřednicí.

Následující den přijala od téže ženy, domnělé pracovnice banky, uklidňující telefonát, během kterého se dozvěděla, že předané peníze jsou uloženy v pořádku v bance. Současně ji volající seznámila s dalším postupem, který obnášel výběr zbylého milionu korun s následným předáním cizí osobě. Celá situace proběhla totožně jako předchozího dne, pouze s rozdílem, že finanční obnos odevzdala, podle svých slov, jinému muži. I tomu peníze poskytla až poté, co vyslovil heslo.

S celým příběhem a tušením, že se stala obětí podvodníků, se oklamaná žena nakonec obrátila na olomoucké kriminalisty. Ti případ prověřují pro podezření ze spáchání zločinu podvodu. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachatelům trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Upozorňujeme občany, aby nereagovali na telefonní hovory, emaily či zprávy, ve kterých se je snaží bankovní úředník nebo policista vmanipulovat do situace, že jsou jejich peníze v ohrožení. Rovněž na všechny apelujeme, aby nesdělovali cizím osobám údaje ke svému internetovému bankovnictví či platební kartě.

por. Bc. Petra Vaňharová
9. února 2023

vytisknout  e-mailem