Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Zneužití Kriminalistického sborníku

V dnešním vydání deníku Aha (9. ledna 2009) byly uveřejněny fotografie z ohledání místa události v případě sebevraždy Karla Svobody a napaden odborný policejní časopis Kriminalistický sborník, v němž byly publikovány. Vzhledem ke zneužití tohoto odborného policejního časopisu komerčním deníkem, pokládáme za nutné osvětlit jeho cíl a zaměření.  

Autorská právaAutorská práva
Kriminalistický sborník je odborný resortní časopis, který vychází více jak 50 let. Jeho současným vydavatelem je Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP). Stěžejní část časopisu je tvořena kazuistickými články, jejichž autoři jsou policisté a zástupci odborné veřejnosti. Publikovány jsou odborně zajímavé a poučné případy, které slouží k rozšiřování vzdělání policistů v praxi. Články jsou analýzou postupů Policie ČR při objasňování konkrétních případů, mají za cíl upozornit na nedostatky, představit nové postupy a metody, které byly využity při objasňování dané kauzy. Kriminalistický sborník zvyšuje odbornou úroveň především začínajících policistů, prohlubuje jejich znalosti v oblasti kriminalistiky a souvisejících oborů i znalosti v systému a organizaci policie v České republice i v zahraničí. Dochází tak k předávání cenných poznatků a výměně zkušeností z oblasti objasňování a vyšetřování trestné činnosti. Časopis vychází v nákladu cca 4 500 kusů pětkrát ročně.

 Kriminalistický sborník je určen pouze pro služební účely, jeho odběrateli jsou policisté a odborná veřejnost (státní zástupci, soudci, pracovníci vězeňské služby, vojenské policie, ministerstva vnitra aj.) Časopis není určen pro širokou veřejnost. Každou objednávku schvaluje vydavatel, kterým je ředitel Kriminalistického ústavu Praha. V objednávce i v tiráži časopisu je uvedeno: “Žádost je nutné doložit potvrzením služebního funkcionáře o příslušnosti k policejnímu sboru. Ostatní žadatelé dokládají svoji profesní příslušnost obdobně. Vydavatel opakovaně upozorňuje odběratele, že Kriminalistický sborník je určen pro služební potřebu a že poznatky získané jeho studiem nesmějí být rozšiřovány mimo okruh povolaných osob. Vydavatel si proto vyhrazuje právo odmítnutí případného žadatele o odběr časopisu.“ Z výše uvedeného je patrné, že vydavatel Kriminalistického sborníku se všemi dostupnými prostředky snaží zabránit možnému zneužití publikovaných informací. 

Autory článků publikovaných v Kriminalistickém sborníku jsou převážně vyšetřovatelé daných případů. Fotografickou dokumentaci a text k případu sebevraždy Karla Svobody redakci Kriminalistického sborníku poskytl vyšetřovatel kpt. Bc. Jaroslav Čurda, který na článku spolupracoval s předním soudním znalcem v oboru biomechanika prof. PhDr. Jiřím Strausem, DrSc. Fotografie, které byly v textu sborníku publikovány, byly použity z rozsahu nutném k přiblížení situace na místě události a k objasnění způsobu spáchání sebevraždy.

Z uveřejněné fotografie na titulní straně deníku Aha je patrné, že redakce novin měla k dispozici celý časopis. Porušila tak ustanovení, které má časopis uveden v tiráži, a to, že slouží pouze pro služební potřebu a poznatky získané jeho studiem nesmějí být rozšiřovány mimo okruh povolaných osob. V dané věci zvážíme další kroky.

 

plk. JUDr. Emil Vančo
ředitel Kriminalistického ústavu
a vydavatel Kriminalistického sborníku                                        

9. 1. 2009                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

 

 

vytisknout  e-mailem