Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Pražská muzejní noc

V sobotu 13. června 2015 proběhne dvanáctý ročník Pražské muzejní noci. Od 19.00 hodiny večerní do 01.00 hodiny ranní mohou občané bezplatně navštívit řadu předních kulturních institucí. Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP) se do akce zapojí ve spolupráci s Muzeem Policie ČR (MUP). 

fyzika 2
Neviditelní svědci zločinu
Odvětví fyzikální chemie se mimo jiné zabývá zkoumáním mikrostop, což jsou částice nebo fragmenty pouhým okem neviditelné. Jde o poměrně trvanlivé a odolné stopy, jejichž vznikupachatel na místě činu nemůže zabránit. V důkazním řízení však mohu sehrát významnou roli. “Pohled do mikroskopu návštěvníkům poodhalí zajímavý svět mikrostop získaných z nejrůznějších materiálů, ať již se jedná o různé druhy vláken, fragmenty odebírané pro analýzu pigmentů, úlomky zvířecí srsti, vlasy, povýstřelové či povýbuchové zplodiny,“ přibližuje chemik Lubor Fojtášek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
balistika
Zbraně hovoří
Každá zbraň na světě je individuální a tato její vlastnost se odráží i na vystřelených nábojnicích a střelách. Balistické zkoumání v kriminalistice pomáhá určit, která konkrétní zbraň byla použita ke spáchání dané trestné činnosti. „Návštěvníci muzejní noci si budou moci prohlédnout povrch střely a vystřelené nábojnice pod mikroskopem a některé zajímavé zbraně pocházející ze studijní sbírky,“ říká balistik Bohumil Planka.
                                                       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Muzeum Policie ČR nabízí bohatý program pro děti i dospělé
V 19.00 hodin vystoupí Hudba Hradní stáže a Policie ČR, chybět nebudou prvorepublikoví četníci, ukázky z výcviku záchranářských psů, zadržení nebezpečného pachatele, chemické experimenty s ohněm, který nepálí či scénky ze života pražské galerky. Zajímavé exponáty a přístroje jsou k vidění na výstavě KÚP nazvané Ve víru kriminalistické vědy a výzkumu, stejně tak v celé expozici kriminalistiky, kde je zachycen vývoj jednotlivých znaleckých metod od doby Rady Vacátka, až po současnost.
 
Více informací o doprovodném programu:
www.muzeumpolicie.cz;
http://prazskamuzejninoc.cz/2015/
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
3. června 2015

 

vytisknout  e-mailem