Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Nové exponáty na výstavě KÚP

Od listopadu loňského roku probíhá v Muzeu Policie ČR výstava Kriminalistického ústavu Praha (KÚP) nazvaná „Kriminalistika proti zločinu“. Výstava byla uspořádána u příležitosti oslav 50. výročí vzniku KÚP.  

Na pozadí mnohdy známých mediálních kauz zde prezentujeme činnost jednotlivých znaleckých oborů KÚP a dobrou práci kriminalistických expertů, kteří se výraznou měrou podílejí na objasňování příčin mimořádných událostí a usvědčení či dopadení pachatelů trestné činnosti. Je zde řada exponátů, které pachatelé použili ke spáchání trestné činnosti, např. sud z tzv. orlických vražd, zbraň Viktora Kalivody, fotokopie tzv. zvacího dopisu z roku 1968,  padělky obrazů malířů Zrzavého a Kodeta, aj.

Výstava zaznamenala velký úspěch u veřejnosti. Do současné doby ji zhlédlo více jak 28 tisíc návštěvníků. Rozhodli jsme se proto obohatit stávající expozici o nové případy. K vidění bude například plastová truhla, která byla vylovena z Orlické přehrady s tělem zavražděné ženy v červnu roku 2008, nelegálně držené zbraně zajištěné při domovní prohlídce v roce 1994 u Jiřího Kajínka,  originál matriční knihy ze Státního oblastního archivu v Třeboni, v níž neznámý pachatel  zfalšoval zápis úmrtí, čímž pozměnil genealogii rodu Andělů z Ronovce – příbuzných s rodem Přemyslovců. Prezentován bude také případ nálezu nástražného výbušného systému v obchodním domě Kotva v roce 1983, útoky na bankomaty peněžních ústavů, k nimž docházelo v letech 2006 až 2008  na celém území ČR, závěry expertiz požáru Průmyslového paláce na Výstavišti v Praze aj. 
            
Zveme Vás na slavnostní rozšíření výstavy, které proběhne 16. června 2009 od 13.00 hodin v Muzeu Policie ČR, Ke Karlovu 1, Praha 2 za účasti I. náměstka ministra vnitra plk. JUDr. Jiřího Komorouse, náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. JUDr. Jiřího Houby, ředitele Kriminalistického ústavu Praha plk. JUDr. Emila Vančo, ředitelky Muzea Policie ČR PhDr. Marcely Machutové a dalších významných hostů.

Přítomni budou také zástupci státních institucí, kteří převezmou ocenění za dlouholetou spolupráci s Kriminalistickým ústavem Praha.

Pro širokou veřejnost budou nové exponáty k vidění od 17. června 2009.
Expozice výstavy „Kriminalistika proti zločinu“ potrvá v Muzeu Policie ČR do konce roku 2009.

kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení redakce a PR KÚP
15. 6. 2009

 

vytisknout  e-mailem