Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

KÚP na veletrhu IDET 2009

Na Výstavišti v Brně se uskuteční desátý ročník mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET 2009, který proběhne ve dnech 5. až 7. května 2009. Kriminalistický ústav Praha zde představí část expozice své výstavy nazvané "Kriminalistika proti zločinu", která je od listopdu 2008 k vidění v Muzeu Policie ČR. 

http://www.bvv.cz/i2000/Akce/b-idet.nsf/WWWAllPDocsID/ABRA-7PZCUU?OpenDocument&LANG=CZ&NAV=1&ID=0

Veletrh je jednou z největších světových přehlídek obranných technologií ve střední a východní Evropě. V České republice se stal významnou odbornou společenskou událostí, na které se každé dva roky schází tisíce návštěvníků, stovky odborníků, desítky armádních delegací a válečných veteránů.

Tradičním účastníkem veletrhu je Ministerstvo vnitra ČR, které prezentuje nejen činnost resortu jako takového, ale také činnost Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR. Společnou expozici těchto složek připravilo Muzeum Policie ČR (MUP) ve spolupráci s dalšími odborníky z jednotlivých útvarů. Expozice je koncipována v duchu motta "Pomáhat a chránit", má poukázat na skutečnost, že policisté, hasiči a ostatní zaměstnanci resortu svou každodenní činností přispívají k vytvoření bezpečného prostředí pro všechny osoby žijící na území České republiky.

Významnou část letošní expozice zaujme prezentace KÚP. Návštěvníci veletrhu si budou moci prohlédnout výstavu nazvanou "Kriminalistika proti zločinu", která se na brněnské výstaviště přesune z MUP, kde byla instalována v listopadu loňského roku u příležitosti oslav 50. výročí vzniku KÚP. Po ukončení veletrhu se expozice výstavy vrátí do MUP, kde bude opět zpřístupněna od 19. května 2009. (Pro velký zájem veřejnosti plánujeme prodloužení expozice do konce srpna 2009). Výstava odráží padesátiletou historii kriminalistickotechnické a znalecké činnosti ústavu. Na jednotlivých případech představuje druhy zkoumání a činnost ústavu, který je dnes vysoce odborným a specializovaným policejním útvarem. Expozice poodhaluje zákulisí náročné a mnohdy ne zcela doceněné práce kriminalistických znalců, kteří svojí každodenní činností přispívají k usvědčení či dopadení pachatelů trestných činů, čímž bezesporu naplňují motto "Pomáhat a chránit".

Formou výstavního panelu se návštěvníci seznámí např. s nejmodernější technologií v dokumentaci místa události – s tzv. systémem "Spheron", který tvoří sférická kamera Spheron a program R2S (Return to Scene). S pomocí tohoto zařízení mohou kriminalističtí experti vtvořit kompletní digitální kriminalistickou dokumentaci místa činu. Prezentace bude doplněna o praktické ukázky využití "Spheronu" s odborným výkladem znalce KÚP.

Další dva výstavní panely KÚP potěší zejména milovníky ručních palných zbraní. Zde bude prezentována jednak metoda měření odporu spouště, která byla vyvinuta v rámci vědeckého výzkumu v KÚP a také problematika povýstřelových zplodin ze zápalky náboje. Také k těmto odborným tématům bude k dispozici znalec z odvětví balistiky KÚP.

Více informací o  veletrhu IDET 2009:
http://www.bvv.cz/i2000/Akce/b-idet.nsf/WWWAllPDocsID/ABRA-7R7H6G?OpenDocument&LANG=CZ&NAV=1&ID=0

Tisková zpráva Muzea Policie ČR:

kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení redakce a PR KÚP
4. 5. 2009

vytisknout  e-mailem