Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

I o šedesátníka je stále zájem

Editorial ředitele Kriminalistického ústavu Praha plk. Mgr. Ľuboše Kothaje k 60. výročí existence Kriminalistického sborníku – policejního kazuistického časopisu, jehož dlouholetým vydavatelem je Kriminalistický ústav Praha. 

Foto První vydání KSPíše se leden 1957, je mrazivo... V tiskárně Naše vojsko rachotí rotačka, ze které vyjíždí dlouhý papírový pás, prochází řezačkou, hned je ohýbán, přikládána obálka a u hřbetu je opatřen sponkami, které z něj vytvoří malou knížku. První číslo Kriminalistického sborníku je na světě - časopisu, který si dal za cíl vzdělávat příslušníky SNB. Po dobu své šedesátileté historie prošel mnoha etapami a změnami. Tak jak dospíval, docházelo k různým vývojovým stadiím. O vznik tohoto, dnes již prestižního časopisu se zasloužil zakladatel Kriminalistického ústavu mjr. Bohuslav Němec spolu se svými spolupracovníky.

V prvních čtyřiceti letech byl adoptován mnoha organizačními články ministerstva vnitra, prošel službou kriminální policie a dalšími útvary. K zásadní změně došlo v roce 1998, kdy se vrátil zpět do svého rodiště, do Kriminalistického ústavu Praha. O navrácení se významně zasloužil plk. JUDr. Jan Hlaváček, tehdejší ředitel ústavu.

Foto - plk. Mgr. Ľuboš Kothaj.jpgNezadatelnou předností Kriminalistického sborníku je to, že jeho přispěvateli jsou samotní vyšetřovatelé, soudci nebo státní zástupci. I o šedesátníka je zájem, vychází v nákladu skoro dva a půl tisíce výtisků. Je časopisem, který je určen především policistům, v omezeném množství a za přísných pravidel též státním zástupcům, soudcům, soudním lékařům, soudním znalcům, spolupracujícím institucím a odborníkům.

Dovolte mi, abych při této příležitosti poděkoval všem našim čtenářům za přízeň, která není nikterak malá. Chtěl bych poděkovat všem autorům, tvůrcům, grafikům, šéfredaktorům, recenzentům, korektorům a dalším, kteří se podílí či podíleli na jeho tvorbě. Samotnému sborníku chci do dalších let popřát, aby si zachoval svoji dosavadní odbornou úroveň a i nadále vzdělával své čtenáře, jako doposud.

plk. Mgr. Ľuboš Kothaj

vytisknout  e-mailem