Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Útok na trafostanici ČEPS

Na základě dohody o vzájemné spolupráci na zajištění ochrany kritické infrastruktury mezi Policií České republiky a společností ČEPS a. s., podepsané 24. února 2010, proběhlo společné cvičení Policie ČR a dalších složek integrovaného záchranného systému nazvané „Bomba 2010“. 

Cvičení organizovala společnost ČEPS ve spolupráci s Ředitelstvím služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR, Krajským ředitelstvím policie Středočeského kraje a dalšími zúčastněnými subjekty. Podle předem připraveného scénáře došlo 21. října 2010 v 10 hodin nedaleko Čelákovic, v trafostanici Čechy – střed, k simulovanému útoku na elektrickou rozvodnou soustavu a následnému policejnímu zákroku proti pachateli.
 
Do cvičení byly zapojeny desítky policistů, a to nejen z Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, ale i z dalších policejních služeb - například letecké či pyrotechnické služby Policie České republiky. Na místě zakročovali také hasiči HZS Středočeského kraje a zdravotní záchranná služba, která byla připravena ošetřit případná zranění. Nezastupitelná byla úloha operačního odboru Policejního prezidia ČR, jehož policisté koordinovali vzájemnou komunikaci zasahujících složek a zajišťovali přenos informací.
 
Cílem cvičení bylo ověřit schopnosti jednotlivých složek při útoku proti přenosové energetické soustavě. To se také podařilo a zákrok, včetně dalších provedených opatření na místě, byl velmi kladně hodnocen jak ze strany organizátorů, tak i ze strany mezinárodních pozorovatelů, kteří cvičení sledovali. Šlo o pozorovatele z USA, Francie, Nizozemí, Slovenska a Maďarska.
 
Nikdo ze zúčastněných osob ani policistů nebyl zraněn. Rovněž jsme, v souvislosti se cvičením, nezaznamenali žádnou vzniklou škodu na přenosové energetické soustavě nebo jiném majetku. Dík za to patří zejména disciplinovanosti cvičících a dobré organizaci ze strany pořadatelů. Obdobná cvičení budou probíhat i v budoucnu, aby byla plně zajištěna akceschopnost zasahujících složek.
 
Více informací o dohodě mezi ČEPS a. s. a Policií České republiky najdete v naší tiskové zprávě z 26.02.2010.
  
Fotografie ze cvičení najdete zde ve fotogalerii.
 
 
 
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
03.11.2010
 

vytisknout  e-mailem