Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Útočník skončil ve vazbě

JIHLAVSKO: Hledané muže policisté vypátrali 

Policisté dopadli druhého útočníka v případu fyzického napadení, ke kterému došlo v červnu na Masarykově náměstí v Jihlavě. Jeden z obviněných mužů je již od července ve věznici, druhý se trestnímu stíhání vyhýbal a bylo po něm vyhlášeno celostátní pátrání. Hledaného muže policisté tento týden vypátrali, byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů a na podaný návrh byl vzat do vazby.

K fyzickému napadení došlo v pondělí 4. června v horní části Masarykova náměstí. Kolem druhé hodiny v noci šli po náměstí dva muži, kteří potkali skupinku mladých lidí. Došlo mezi nimi ke slovní rozepři, kterou dvaadvacetiletý muž ze skupinky zakončil náhlým fyzickým útokem proti jednomu muži z dvojice. Udeřil ho pěstí do oblasti hlavy takovou silou, až napadený muž upadl na zem a zůstal ležet v bezvědomí. Dvaadvacetiletý muž poté zaútočil i na druhého muže z dvojice a navíc se k němu přidal ze skupinky ještě jeho známý, dvacetiletý muž. Oba útočníci napadeného bili pěstmi a kopali ho, čemuž se snažil napadený muž bránit, dále ho strhli na zem a i poté v agresivním útoku pokračovali. Mladší z útočníků napadeného opakovaně kopl i s rozeběhnutím.

Oba napadení muži byli po útoku převezeni zdravotnickou záchrannou službou do jihlavské nemocnice. Při napadení utrpěli oba zranění, přičemž u jednoho z nich byla velmi vážná. „U druhého napadeného muže nedošlo k těžkému zranění jen díky okolnostem zcela nezávislých na vůli útočníka,“ dodal por. Bc. Martin Jůzl, komisař oddělení obecné kriminality. Vzhledem ke způsobu a intenzitě útoku nedošlo k závažnějšímu následku a těžkému zranění tohoto napadeného muže jen díky náhodě.

V červenci kriminalisté na základě shromážděných důkazů zahájili trestní stíhání dvacetiletého muže z Jihlavska, který byl obviněn z pokusu zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví a přečinu výtržnictví, na podaný návrh byl vzat do vazby.

Druhý podezřelý, dvaadvacetiletý muž z Jihlavy, se ale trestnímu stíhání vyhýbal a skrýval se. Policisté po něm na základě souhlasu státního zástupce se zadržením vyhlásili celostátní pátrání a po muži intenzivně pátrali. Na základě šetření se jim postupně podařilo zjistit, že se pohybuje na Třebíčsku a pátrání bylo tento týden zakončeno úspěchem. „Hledaného muže se nám podařilo dopadnout v úterý 19. února v Moravských Budějovicích,“ řekl komisař Martin Jůzl s tím, že ho policisté vypátrali v dopoledních hodinách v bytě, kde v tu dobu muž pobýval. Hledaného muže policisté zadrželi a skončil v policejní cele.

Policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání. „Dvaadvacetiletý muž byl obviněn ze spáchání zločinu ublížení na zdraví, přičemž činem byla způsobena těžká újma na zdraví, a dále přečinu výtržnictví,“ upřesnil npor. Ing. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality.

Policejní komisař podal státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl dvaadvacetiletý muž vzat do vazby a poté ho policisté eskortovali do věznice.

Obviněnému muži hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

21. února 2019   

vytisknout  e-mailem