Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Utekl od nehody, v autě nechal 2 zraněné

SVITAVSKO - Včera před 17. hodinou havaroval neznámý řidič vozidla Lada Niva u Starého Města ve směru jízdy na Dětřichov. Po vyjetí z komunikace narazil do sloupu veřejného osvětlení a vzrostlého stromu, v automobilu zůstali 2 zranění muži, ale ani jeden se k řízení nepřiznal. Dle jejich slov i postřehů dalších svědků, řidič z místa utekl. Jeho jméno ani jeden z cestujících neřekl. Kdo je skutečně řidičem, který nezvládl řízení a narazil do pevné překážky, to je předmětem šetření. 

Vozidlo sice mělo platnou technickou kontrolu, ale v dostupných evidencích jsme nedohledali zákonné pojištění. Co se technického stavu vozu týká, vzadu chyběly sedačky, přesto uvnitř měly cestovat 3 osoby. Možná právě proto cestující vzadu po nárazu utrpěl zranění, s nimiž po vyproštění ze zaklíněného kufru skončil v nemocnici. Lékařskou pomoc potřeboval i spolujezdec, který seděl vpředu.

Kolegové z moravskotřebovského obvodního oddělení měli opravdu dobrou místní znalost, díky níž s pomocí obyvatel okolních obcí majitele havarované bílé Lady našli. Zastihli ho doma. Šestatřicetiletý majitel automobilu měl z počátku přiznat, že řídil, ale obratem si svá slova rozmyslel a k volantu se neměl. K popírání řízení mu nyní nepřispívá fakt, že byl v oblečení, v němž odcházel dle svědků řidič z místa havárie. Z evidencí kolegové zjistili, že ani nemůže držet řidičské oprávnění. To pozbyl v roce 2017 a do včerejšího dne si ho po uplynutí trestu zákazu řízení nevyzvedl.  

Při prověřování veškerých skutečností se snažil mařit veškeré úkony, kladl odpor a začal být agresivní.  Z těchto důvodů došlo i k užití donucovacích prostředků a skončil na protialkoholické záchytné stanici. Až tam se podrobil orientační dechové zkoušce, jejíž výsledek byl 1,22 promile alkoholu.

Podezřelého čeká podání vysvětlení pro objasnění události, i převzetí automobilu. Škoda je vyčíslena na 30.000 korun, skutečný řidič se bude muset s největší pravděpodobností obhajovat ve správním řízení. Postihu se nejspíš nevyhne ani majitel, jelikož jeho vozidlo vyjelo na komunikace aniž by bylo pojištěné. Vše je však na počátku prověřování.

por. Mgr. Eva Maturová
tisková mluvčí
16. února 2021

Odkazy do noveho okna

havarované vozidlo

havarované vozidlo 

Detailní náhled

havarované vozidlo

havarované vozidlo 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem