Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úspěšný první měsíc „života“

Už víc jak měsíc je občanům České republiky, a nejen jim k dispozici projekt zaměřený na informační kriminalitu, který byl spuštěn 1. srpna 2012. 

Spoluobčané mohou díky tomuto projektu, formou odkazu „hlášení kyberkriminality“ a s tím spojeném formuláři na stránkách policie.cz, oznamovat kriminalistům Policejního prezídia ČR zaměřeným na informační kriminalitu poznatky o možném protiprávním jednání ve virtuálním prostředí sítě Internet. Takzvaná internetová „horká“ linka je k dispozici na stránkách www.policie.cz. Dle prvotního vyhodnocení využívání tohoto způsobu oznamování protiprávního jednání můžeme skromně konstatovat, že spuštění projektu byl krok správným směrem. Policisté totiž za zmiňovaný měsíc obdrželi od občanů celkem 525 poznatků, které prověřili, nebo stále prověřují. Z tohoto celkového počtu je dnes již zřejmé, že se minimálně ve 33 případech skutečně jedná o protiprávní jednání charakteru trestného činu, u dalších 136 oznámení kriminalisté prověřují, zda je naplněna skutková podstata trestného činu nebo přestupku.
 
Nicméně může být stále mnoho nedůvěřivců a pochybovačů, kteří projekt odsuzují či kritizují. Především tito spoluobčané, ale nejen ti by měli vědět některé podstatné skutečnosti.
 
Projekt hlášení kyberkriminality totiž velice podstatně zkrátil pomyslnou cestu občanů k policistům. Poznatky o například podvodných e-shopech, šíření dětské pornografie, extrémistickém obsahu či jiném závadovém obsahu a závadovém jednání v síti Internet mohou občané policistům předat ze svého počítače v teple domova, aniž by museli na policejní služebnu. Poznatky navíc mohou policistům zaslat anonymně, což pro některé oznamovatele může být podstatné.
 
Projekt taktéž výrazně ušetřil počet policistů potřebných ke zjišťování tohoto druhu trestné činnosti. Zmiňovanou internetovou horkou linku totiž dnes obsluhují pouze dva kriminalisté, kteří obdržené poznatky vyhodnocují a činí prvotní úkony. Ti jakmile zjistí, že uvedené jednání má znaky trestného činu, učiní neodkladné úkony a věc okamžitě předávají místně a věcně příslušným kolegům, kteří zahájí prověřování celé situace. Navíc jsou tyto informace dík možnosti takovéhoto způsobu předávání soustřeďovány na jednom místě. Díky tomu se eliminuje možnost několikerého oznámení jedné a té samé situace na několika místech v republice. Zde je ale na místě zmínit, že předání poznatků cestou internetové horké linky NENAHRAZUJE institut trestního oznámení.
 
Spuštěním projektu se navíc výrazně zkrátila doba, která byla potřebná k tomu, aby oznámení dorazilo ke kompetentním policistům. Mnozí občané totiž oznámení podávali cestou státních zastupitelství, soudů či jiných míst. Tato místa a instituce ho následně zasílaly Policii ČR. Tato prodleva je nyní díky internetové horké lince minulostí, neboť při jejím využití „putují“ poznatky od občana přímo ke kriminalistům. To mužům zákona umožňuje konat téměř okamžitě, což je ve virtuálním prostředí Internetu velikým přínosem.
 
Shrneme-li shora uvedené informace do konkrétních čísel zjistíme, že z celkových 525 poznatků přijatých cestou internetové horké linky se ve 30% jedná o prokazatelně protiprávní jednání. Veliký dík patří samozřejmě občanům samotným, bez jejichž spolupráce by byl tento projekt pouhou ikonou na stránkách Policie ČR.
 
kpt. Mgr. Tomáš Hulan
17. 9. 2012

vytisknout  e-mailem