Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Úspěšné „prázdniny“ policejních psovodů

KLADENSKO – Nepostradatelným pomocníkem a parťákem policistů je v neposlední řadě jejich pes. 

Každý den v roce je připraven pomáhat se zadržením pachatele, nebo pátrat po odcizených věcech, či hledat pohřešované osoby.

Ne jinak tomu bylo i v době dovolených a prázdnin. Přinášíme proto několik případů z tohoto období, na jejichž objasnění se podíleli právě výše zmiňovaní čtyřnozí pomocníci.

V úterý 4. července 2017 byl po poledni vyžádán ke spolupráci policejní psovod do obce Jesenice do ulice Cedrová, kde mělo dojít k vloupání do rodinného domu. Po příjezdu na místo byl pes použit k vyhledání pachové stopy, kterou zachytil a po této stopě šel. Následně se mu podařilo po několika minutách v přilehlém poli za obcí nalézt dvě ležící osoby. Ty byly zadrženy hlídkou, která doprovázela psovoda.

Další úspěch zaznamenal psovod se svým služebním psem ve čtvrtek 27. července 2017. Tentokrát byl vyžádán kladenskými kriminalisty, aby spolupracoval při zadržení muže, kterým měl být dodán do výkonu trestu. Společně se strážci zákona vydali do obce Trpoměchy, kde byl ve vytipované budově nalezen a následně zadržen hledaný muž.

V neděli 5. srpna 2017 po druhé hodině ranní ujíždělo vozidlo Opel berounským policistům a následně bylo v obci Měňany nalezeno odstavené a řidič se na místě nenacházel. Na místo byl vyžádán policejní psovod, jehož psovi se podařilo jít po stopě a následně řidiče vypátrat. Pětadvacetiletý muž byl předán policistům Obvodního oddělení Karlštejn, kteří zjistili důvod, proč se nechtěl s policisty střetnout. Byl totiž pod vlivem alkoholu.

Jak již bylo uvedeno v úvodu, psovodi se svými psy jsou často požádáni o spolupráci, pokud se hledá osoba, která se rozhodla spáchat sebevraždu.

Ne jinak tomu bylo v pondělí 7. srpna 2017 v ranních hodinách, kdy přítelkyně devětadvacetiletého muže nahlásila, že její přítel chce spáchat sebevraždu a z domu utekl pořezaný neznámo kam. Policisté vyjeli na místo události do Kladna Švermova, kde byl použit pes k vyhledání stopy. Tu zachytil a následně po ní došel téměř k pohřešovanému muži. S mužem poté hovořil policejní vyjednavač, kterému se podařilo mladíkovi sebevraždu rozmluvit.

Další člověk, kterého hledala Police ČR a to v pondělí 21. srpna 2017 v odpoledních hodinách, byl dvaadvacetiletý mladík z Kladna. I tento mladý muž se rozhodl spáchat sebevraždu, což se mu naštěstí nepovedlo, jelikož byl záhy poté, co policisté přijali oznámení o jeho zmizení, nalezen služebním psem na parkovišti v Kladně v ulici Kosmonautů.

A zatím poslední využití služebního psa, kdy se podařilo zadržet pachatele, bylo v úterý 29. srpna 2017. Rakovničtí policisté přijali oznámení o krádeži finanční hotovosti restauraci v obci Nezabudice. Zloděj se po krádeži dal na útěk směrem na obec Hracholusky. Policisté Obvodního oddělení Roztoky, kteří vyjeli ihned po oznámení na místo činu, se společně s psovodem, vydali pronásledovat podezřelého muže. Toho se podařilo za pomoci služebního psa, který se vydal po stopě, vypátrat a následně zadržet několik desítek minut po krádeži v kukuřičném poli.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
1. září 2017

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem