Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Úspěšná Kobra odhalila podvody za více jak půl miliardy

ZLÍNSKÝ KRAJ: Obvinili jsme osm osob a tři firmy.  

Nejrozsáhlejší případ tzv. karuselových podvodů v historii Zlínské regionální Kobry realizují v současné době krajští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality. Organizovaná skupina osmi fyzických osob a tří právnických osob působící zejména ve Zlínském kraji v období od dubna 2011 do května 2014 vytvořila účelové obchodní řetězce, v rámci kterých pak realizovala fiktivní nákupy a prodeje zboží, zejména barevných kovů s cílem vylákat výhodu na dani z přidané hodnoty. Celkem připravili, případně se pokusili připravit stát o bezmála 620 milionů korun.

Celou trestnou činnost zaměřenou na soustavné páchání úmyslné daňové kriminality vymyslel a vedl sedmačtyřicetiletý muž ze Zlínska. Skupinu sedmi lidí, která měla vlastní organizační strukturu s rozdělením funkcí a dělbou činnosti, řídil z provozovny své společnosti sídlící na Zlínsku.

Obvinění vytvořili účelové obchodní řetězce, v rámci kterých pak realizovali fiktivní nákupy zejména niklových katod a cínových ingotů, které měly být uskutečněny zlínskou společností slovenským odběratelům, a na základě kterých pak zlínská firma neoprávněně deklarovala osvobození od daně z přidané hodnoty z titulu dodávek zboží do jiného členského státu Evropské unie a za období od dubna 2011 do května 2014 nárokovala na finančním úřadě nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty v celkové výši přesahující 550 milionů korun.

Další způsob krácení daně z přidané hodnoty, který kriminalisté v rámci prověřování zločinecké skupiny rozkryli, je nákup zboží u společnosti v Holandsku prostřednictvím firmy ze Slovenska, přičemž nakoupené komodity byly následně pouze fakturačně přeprodávány v řetězci společností v České republice, z nichž první společnosti (ztracení obchodníci) nepřiznávali pořízení zboží z jiného členského státu EU. Dále se zboží fakturačně přeprodávalo přes další společnost (nárazníkovou společnost) a zlínskou firmu (profitujícího obchodníka), která předmětné zboží následně prodávala v rámci ČR společnostem dalším, přičemž ve skutečnosti byly komodity z Nizozemska dodávány přímo zlínské společnosti a fakturační tok, v rámci kterého se na pozici ztraceného obchodníka postupně vystřídalo několik firem, sloužil pouze k zakrytí daňového podvodu. Tímto způsobem byla daň z přidané hodnoty zkrácena o téměř 62 milionů korun.

V uplynulém týdnu obvinili krajští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality zločineckou skupinu osmi osob ve věku od 36 do 50 let ze Zlínska, Slovenska a Prahy, z nichž dvě jsou ženy, ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, dílem dokonaného a dílem nedokonaného ve stádiu pokusu a zvlášť závažného zločinu účast na organizované zločinecké skupině. Ze stejných zločinů kolegové obvinili i tři firmy z Prahy a Brna, přičemž jedna z pražských společností měla až do roku 2008 sídlo na Zlínsku. Tato firma v podnikání na Zlínsku pokračovala i poté, co přestěhovala sídlo firmy do Prahy.  Obviněným hrozí v případě prokázání viny až desetiletý trest odnětí svobody.

V průběhu prověřování jsme zajistili 15 osobních a nákladních vozidel v hodnotě 5 milionů korun a tři nemovitosti na Zlínsku v hodnotě necelých 20 milionů korun.

Hlavní organizátor a další dva obvinění jsou v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody za daňovou trestnou činnost stejného charakteru, se stejnou komoditou, spáchanou na jaře roku 2011, která byla impulsem k prověřování jejich současné, daleko rozsáhlejší trestné činnosti. Na rozkrytí a zadokumentování této poměrně komplikované trestné činnosti páchané v období od roku 2011 do jara 2014 pracovali krajští kriminalisté několik měsíců.

 

7. listopadu 2016, mjr. Mgr. Lenka Javorková

 

 

 

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem