Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Úspěšná Daňová Kobra opět úřadovala

ZLÍNSKÝ KRAJ: Obvinění způsobili zkrácením daní škodu přes 220 milionů korun. 

Krajští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality ze Zlína vyšetřují rozsáhlý případ daňových karuselových podvodů v rámci zlínské Daňové Kobry. Stíhají 16 fyzických a 1 právnickou osobu. Škoda, kterou obvinění krácením daní způsobili, přesahuje 220 milionů korun. 

Hlavními organizátory byla čtveřice mužů ve věku od 33 do 55 let z Prahy. Tito obvinění vytvořili účelové obchodní řetězce společností, které v různé míře obchodně, fakturačně a personálně propojili a v období nejméně od února 2014 do června 2016 realizovali spekulativní nákupy a prodeje zboží masa a sýra, přičemž jediným cílem a účelem těchto obchodů bylo zkrátit daň z přidané hodnoty. Obvinění jednali jako organizovaná zločinecká skupina s rozdělením úloh a rolí. Trestnou činnost měli podrobně naplánovanou a jednali po vzájemné domluvě s úmyslem se obohatit. Trestnou činnost páchali především na území Středočeského kraje a hlavního města Prahy, ale i na dalších místech v České republice. Na páchání trestné činnosti bylo využito téměř čtyřicet obchodních společností působících na území České republiky.

Případem se v lednu roku 2018 začali na základě oznámení Finančního úřadu pro Zlínský kraj a Finančně analytického úřadu Ministerstva financí ČR zabývat zejména příslušníci z Generálního ředitelství cel, Odboru pátrání Olomouc, oddělení Odhalování trestné činnosti Zlín společně se zlínskými kriminalisty z odboru hospodářské kriminality.

Vyšetřovatel pak na základě dalšího prověřování a vyhodnocení zajištěných důkazů začátkem srpna obvinil 16 osob z toho 13 mužů a 3 ženy z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchané ve prospěch organizované zločinecké skupiny a z trestného činu účast na organizované zločinecké skupině.  Mezi obviněnými jsou i 2 muži ze Slovenska. Ze stejných trestných činů obvinil i 1 právnickou osobu z Prahy. Kriminalisté na případu nadále pracují, jedná se o obsáhlý trestní spis, který čítá přes 30 tisíc listů. 

Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě a v závislosti na rozsahu páchané trestné činnosti hrozí některým z nich deset, případně až dvanáct let odnětí svobody.

14. srpna 2020, mjr. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem