Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úspěšná činnost AKT

Ve dnech 27. a 28. února 2012 se v areálu Vyšší policejní školy MVČR v Brně konalo celorepublikové setkání antikonfliktních týmů Policie České republiky (AKT), které organizovalo ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR ve spolupráci s brněnskou policejní školou. 

Cílem setkání, na němž policistky a policisty AKT přivítali náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Vladislav Husák, ředitel školy plk. Libor Gric a ředitel služby pořádkové policie plk. Tomáš Václavík, bylo nejen vyhodnocení činnosti za uplynulý rok, ale i představení nových trendů činnosti, rozbory konkrétních situací či právních aspektů jednotlivých zákroků.
 
AKT jsou nasazovány zejména při bezpečnostních opatřeních, kdy hrozí hromadné narušení veřejného pořádku. Veřejnost se s nimi může setkat při sportovních utkáních, demonstracích nebo například při extremistických pochodech. Na všech těchto akcích policisté ve žlutých vestách uklidňují situaci a předcházejí násilí. Jejich nejsilnějšími zbraněmi jsou diplomacie a vstřícný přístup, které lze vyjádřit heslem „SLOVEM MÍSTO ZBRANĚ.“
 
V České republice působí AKT už 6 let. Dnes je členy týmů 194 policistů ze všech 14krajských policejních ředitelství. Jejich úspěchy jsou kladně hodnoceny i německými policisty, jejichž model jsme v roce 2006 přejali a rozšířili jej o další činnosti. Jenom za rok 2011 byly AKT nasazeny při 274 opatřeních. Na základě úspěšného fungování a zkušeností v České republice projevili o tyto týmy zájem také naši kolegové ze Slovenska.
 
Více informací o AKT najdete zde.
 
  
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
29.02.2012
Odkazy do noveho okna

AKT 01 - zahájení

AKT 01 - zahájení 

Detailní náhled

AKT 02 - členové týmů

AKT 02 - členové týmů 

Detailní náhled

AKT 03 - prezentace

AKT 03 - prezentace 

Detailní náhled

AKT 04 - náměstek PP Vladislav Husák

AKT 04 - náměstek PP Vladislav Husák 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem