Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Úspěšná akce kriminalistů nazvaná RICO

Pětice obviněných mužů ze sériového vloupání do objektů se škodou téměř milion a čtvrt. 

Kriminalisté z třetího policejního obvodu objasnili v uplynulých dnech společně s kolegy z Prahy - venkov a policisty z Místního oddělení Čakovice závažnou sériovou majetkovou trestnou činnost pěti mužů, kteří se od listopadu roku 2011 vloupali do novostaveb, chat, garáží, sklepů, různých neobydlených staveb, opuštěných objektů nebo bez poškození vnikli na neoplocené pozemky s rodinnými domy, odkud odcizili doslova všechno, co jim přišlo pod ruku. V jednom případě se dokonce vloupali do zámku v Kuřivodech a odcizili různé exponáty vypreparovaných zvířat, asi 40 obrazů, historické uniformy nebo starožitný nábytek.
 
V rámci akce nazvané Rico kriminalisté provedli pět domovních prohlídek na různých místech, během kterých nalezli různé odcizené věci, jejichž výčet je velmi pestrý. Hlavní organizátor si totiž z odcizených věcí dokázal doslova postavit a vybavit dům. Skupina odcizila například několik malotraktorů, skútry, lešení, kanystry s motorovým olejem, naftou nebo letní směsí do ostřikovačů. Dále elektrocentrály, sekačky, televizní anténu, litinové radiátory, obrazy, sedací soupravu, stoly, židle, kuchyňskou linku včetně spotřebičů, skříně, psací stůl, přikrývky, asi dvacet polštářů, šlapací tříkolku, tenisové a fotbalové vybavení včetně oblečení, kopaček, chráničů a raket. Nechybělo samozřejmě ani nářadí všeho druhu - od vodováhy, přes svářečky nebo lopaty po bourací kladivo, pily a míchačky. O tyto věci postupně během necelých dvou let připravili majitele z různých částí Prahy 9, Přezletic, Bořanovic, Černošic anebo Báště a většinou se na místo dopravovali dodávkovým vozem Ford Tranzit. Celková škoda se vyšplhala k téměř jednomu a čtvrt milionu korun, nicméně kriminalisté stále čekají na další vyčíslení škody a předpokládají, že se škoda ještě výrazně navýší. Policistům se navíc podařilo objevit během domovních prohlídek i objekt, kde jeden ze zadržených vyráběl pervitin. Tento případ proto pražští kriminalisté z majetkové problematiky předali kolegům z Prahy - venkov.
 
Detektivové muže ve věku 46, 34, 33, 31 a 29 let zadrželi v uplynulých týdnech a postupně je obvinili z trestných činů krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a podílnictví. Poslední jmenovaný skutek mají na svědomí pouze dva z pěti obviněných, odcizené věci si totiž pečlivě nafotili a prodávali je přes aukční portály na internetu přes komplice. Nejstarší muž, který měl z odcizených věcí největší prospěch a doslova si z nich postavil a vybavil dům, skončil jako jediný ve vazební věznici. Některé věci ovšem putovaly dál rodinným příslušníkům, kteří se těšili na novou kuchyň, plovoucí podlahu nebo krbové vložky. Ostatní spolupachatelé jsou stíhaní na svobodě. Všichni obvinění mají velmi bohatou trestní minulost převážně majetkového charakteru, vazebně stíhaný byl například už od roku 1988 soudně trestaný a v lednu společně s dalším ze zadržených opustil brány věznice díky vyhlášené amnesii.  
 
Na policejní akci Rico a objasnění rozsáhlých sériových krádeží vloupáním se nakonec podílelo asi čtyřicet policistů z kriminální služby, místního oddělení, Speciální pořádkové jednotky, ale i kolegové z Prahy - venkov. Policisté prozatím zajistili více než 320 odcizených věcí, nacházejí však stále další. Vyšetřování ještě zdaleka nekončí a kriminalisty čeká několikaměsíční mravenčí práce.
 
por. Bc. Jana Rösslerová 17. 7. 2013

vytisknout  e-mailem