Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Úspěchy „TOXI“ týmu na Královédvorsku

TRUTNOVSKO - Objasněné případy za poslední půl rok. 

Trutnovští kriminalisté od dubna do konce září 2015 zadrželi dva muže a v šesti případech zahájili trestní stíhání osob z Královédvorska ve věku od 15 do 69 let, které vyšetřovatel obvinil z nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Jsou podezřelí, že nakupovali tzv. prekurzory v Polsku, pěstovali rostlinu konopí, vyráběli a následně distribuovali drogy ve Dvoře Králové nad Labem.
 
DrogyDrogy
Kriminalisté v jednom případě vyšetřovali muže, který ve snaze pomoci své nemocné manželce od bolesti pěstoval konopí, ze kterého dále vyráběl mast. Z jeho výpovědi vyplynulo, že jak vyrobit mast si přečetl na internetu.
 
Další zadokumentovaný případ poukázal na mladistvé, kteří kouří „trávu“. Tito mladíci podali „joint trávy“ nezletilému, který ho dále „poslal dál“, též osobě mladší 15 let.
 
Osmadvacetiletá těhotná dívka nakoupila v Polsku léky obsahující pseudoefedrin k výrobě pervitinu. Po té s nimi přejela přes hraniční přechod v Královci, kde byla následně zastavena a kontrolována hlídkou celního úřadu.
 
DrogyDrogy
Dvacetiletý mladík na autobusovém nádraží ve Dvoře Králové nad Labem směnil usušenou rostlinu trávy za Coca-Colu.
 
Sedmačtyřicetiletý muž poskytl v několika případech drogu zvanou pervitin svým známým. Ve své výpovědi uvedl, že nechtěl „fetovat“ sám a drogy bezplatně rozdával.
 
Ve dvou případech měli kriminalisté co dočinění s výrobci pervitinu, který dále prodávali na Dvorsku a Trutnovsku. Jednalo se o zkušené „vařiče“, kdy jeden z nich byl dokonce již v minulosti za stejný zločin odsouzen k nepodmíněnému trestu. Tento z části vykonal a poté byl propuštěn se zkušební dobou do roku 2019 na svobodu.
 
Na oba vařiče kriminalisté k rukám státního zástupce zaslali návrh na vzetí do vazby. Soudce Okresního soudu v Trutnově toto potvrdil a rozhodl o tom, že oba budou stíháni vazebně. Další obvinění jsou stíháni na svobodě.
V případě odsouzení hrozí již trestanému muži až 10 leté a ostatním až 5 leté vězení.
 
Nezapomínejte na § 30 odst. 1. písm. j) zákona č. 200/1990Sb., o přestupcích. Ten hovoří jasně o tom, kdo neoprávněně přechová v malém množství pro svoji potřebu omamnou nebo psychotropní látku může mu být uložena  pokuta do výše 15 tisíc korun.
Tedy pěstování konopí pro svou potřebu i v malém množství je trestné!
 
nprap. Pižlová Šárka, DiS.
8. 10 .2015, 11:00

vytisknout  e-mailem