Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úspěch speciálního týmu "Without Borders"

V rámci realizace „PATRONA“ speciálního pracovního týmu „Without Borders“ bylo zadrženo šest velmi nebezpečných mužů podezřelých z krádeží bankomatů. 

             Od konce roku 2006 Policie České republiky zaznamenala zvýšený počet krádeží bankomatů. Od této doby jsme zaznamenali více jak padesát případů, a proto byl rozkazem policejního prezidenta koncem března 2007 zřízen speciální pracovní tým Policejního prezidia ČR "WITHOUT BORDERS“. Jeho hlavním cílem bylo objasnit závažnou a sériově páchanou trestnou činnost krádeží bankomatů v České republice v rámci mimořádného opatření „PATRONA“. 
            „Od konce roku 2006 do současné doby tým rozpracovával krádeže bankomatů v rámci Severomoravského, Východočeského, Severočeského, Jihomoravského, Středočeského kraje a v Praze“ uvádí vedoucí speciálního týmu plk. JUDr. Jan Noga a dodává: „první případ jsme zaznamenali v Liberci.“
 
 
Pracovní skupina „SEVER“
 
Z důvodu lepší komunikace a kvalitnějšího zpracování případů v Moravskoslezském a Olomouckém kraji jsme se rozhodli zřídit pracovní skupinu SEVER. “Naším úkolem bylo kvalitní zpracování podkladů pro tým, abychom přispěli k rychlejšímu objasnění této trestné činnosti v našem teritoriu“ uvádí vedoucí pracovní skupiny kpt. Ing. Jiří Burda.
 
 
Samopaly a dýmovnice nebyly výjimkou
 
Nejčastěji si vybírali bankomaty v nákupních centrech, peněžních ústavech v menších městech a to bez ohledu na to, jestli byly objekty technicky zabezpečené nebo hlídané ostrahou. U objektu prorazili vstupní dveře a dovnitř vjeli osobním autem. Bankomaty z ukotvení vytrhávali lanem nebo vyražením z ukotvení. Bankomat naložili do auta a z místa trestného činu zmizeli během 2 až 3 minut. „V případě pronásledování nezastavovali a záměrně do nás najížděli“ uvádí zástupce vedoucího týmu Without Borders pplk. Mgr. Václav Staněk a dodává: „zjistili jsme, že při krádeži byli pachatelé proti nám ozbrojeni samopaly a dýmovnicemi.“ V případě, že se policie dostala při pronásledování hodně blízko, zloději vyhazovali z auta kovové ježky.
 
 
Cesty vedou do Liberce, Olomouce a Ostravy
 
Realizace akce „PATRONA“ byla spuštěna 9. prosince a trvala šest dnů. Realizační centra byla zřízena v Olomouci, Brně a v Mladé Boleslavi. Na vyšetřování se podílelo 2. oddělení SKPV Obvodního ředitelství Praha III. V rámci 21 realizačních skupin bylo zařazeno 350 policistů. Během těchto dní jsme v souvislosti s touto realizací prověřili 39 případů s celkovou škodou 70 milionů korun.
V současné době je obviněno pět mužů z trestného činu krádeže podle § 247 odst. 1 písm. b), e) odst. 3 písm. a), odst. 4 trestního zákona dílem dokonaný a dílem nedokonaný, ve stadiu pokusu podle § 8 odst. 1 trestního zákona k § 247 odst. 1 písm. b), odst. 3 písm. a), odst. 4 trestního zákona, jako zvlášť nebezpečný recidivista podle § 41 odst. 1 trestního zákona, a trestný čin poškozování cizí věci podle § 257 odst. 1, odst. 3 trestního zákona, spáchaných ve spolupachatelství podle § 9 odst. 2 trestního zákona. Obvinění bylo sděleno pro krádež pěti bankomatů. Jednalo se o případy z Prahy – Letňan, Neratovic, Mladé Boleslavi, Přerova a Velkého Týnce. Škoda, kterou při svých krádežích způsobili, dosáhla téměř 11 milionů korun. Vyšetřovatel akce „PATRONA“ por. Bc. Radek Fischer uvádí: „jedná se o nebezpečné recidivisty, jeden z nich byl už desetkrát soudně trestán.“Objasnění případů bylo velmi složité, protože po činu na místě nezůstávali téměř žádné stopy. „Jeden z obviněných mužů si ještě neodpykal trest za jiné skutky a už je stíhán pro další“ uvádí Fischer a dodává: „tři další jsou stíháni vazebně a jeden je vyšetřován na svobodě.“ Do celé party nám chybí dva, kteří jsou prozatím na útěku.
 
V případě uznání viny hrozí obviněným trest odnětí svobody v rozsahu 5 - 12 let. V případě zvlášť nebezpečného recidivisty ukládá soud trest v horní polovině trestní sazby.
 
                                                                      
pplk. Mgr. Pavla Kopecká

vytisknout  e-mailem