Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Úspěch rychnovských policistů

Objasnili sérii loupežných přepadení, padla obvinění 

Rychnovští kriminalisté spolu s policisty Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí objasnili osm loupežných přepadení, které se staly během prvního čtvrtletí tohoto roku na Rychnovsku a Kolínsku.

V pondělí 4. dubna 2011 téměř tři hodiny po půlnoci zadrželi policisté při pokusu o loupež v Týništi  nad Orlicí  dva muže z Kolina (30 a 26 let) a jednoho muže z Opočenska (27 let). Ti po předchozí prohlídce baru plánovali loupežné přepadení místního klubu, který již jednou přepadli, a to v pátek 1. dubna 2011 krátce před pátou  hodinou ranní. Tehdy donutili  obsluhu klubu se zbraní v ruce k vydání finanční hotovosti a mobilního telefonu, který později na cestě směrem na Vamberk vyhodili z okna vozu.
Tentýž den 1. dubna 2011 dopoledne se trojice mužů vypravila na další akci do obce Voděrady. Zjistili provozní dobu místní pobočky pošty a v odpoledních hodinách  jeden z mužů  úřad navštívil. Když zjistil, že v místnosti je u přepážky  sám s pracovnicí firmy, vyrozuměl společníky. Poté do místnosti vstoupil další muž s  kuklou na hlavě a s pistolí v ruce. Po získání peněz z místa činu ihned odjeli. 
Jeden z trojice mužů   ještě tento den před šestou hodinou večerní přepadl pobočku sázkové kanceláře v Kolíně, kde pod pohrůžkou násilí se zbraní v ruce od obsluhy získal několik tisíc korun v hotovosti.

Aprílové výpravy za  lupem  ale skončily trojlístku už za dva dny. Rychnovští kriminalisté spolu s policisty Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí je zadrželi v Týništi  nad Orlicí, kam se neprozřetelně vrátili. Policisté po prvních dvou loupežných přepadeních na Rychnovsku  situaci vyhodnotili a přijali nezbytná opatření pro případ, že muži loupežná přepadení na Rychnovsku zopakují. Zejména díky výborné práci dvou policistů Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí  další loupežné přepadení na Rychnovsku  již  nestihli zrealizovat. Všechny tři podezřelé muže z náměstí v Týništi nad Orlicí  policisté eskortovali do cel předběžného zadržení.

Při prohledání zajištěného vozu, se kterým se muži v noci z neděle na pondělí dopravili do Týniště nad Orlicí,  našli  policisté předměty, které svědčily o jejich trestné činnosti. Při následných výsleších  se zadržení muži doznali k dalším  6 loupežným přepadením barů a heren v Kolíně, které spáchali od ledna do března tohoto roku.

Scénář trestné činnosti trojice mužů byl téměř vždy totožný. Jeden  nejprve  obhlížel situaci ve vytipované provozovně. Když zjstili, že je obsluha sama, setrval pod různou záminkou v podniku (zakoupil cigarety, dobíjecí kupón do mobilu) a dal vědět svým společníkům. Další z nich poté do provozovny přišel s černými brýlemi, kšiltovkou či kuklou a plynovou pistolí. Ohlásil přepadení a požadoval  vydání finanční hotovosti. Obsluhu  donutili vydat i mobilní telefon, aby se nemohla  dovolat pomoci. Po získání finanční částky (v řádech tisíců  až několika desítek tisíc korun) nasedli oba muži ke třetímu do vozu a z místa činu odjeli.

Včera ve večerních hodinách (4. 4. 2011) policejní komisař dva muže obvinil (30letý z Kolína a 27letý z Opočenska) ze zločinů loupeže, za který jim hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi. Šestadvacetiletého muže z Kolína  obvinil ze zločinu podílnictví a z přečinu nepřekažení trestného činu, za což mu hrozí odnětí svobody až na šest let.

Rychnovští kriminalisté dnes podali u dvou obviněných mužů na okresní státní zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí do vazby. Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou  rozhodne o jejich případném vzetí do vazby.

por. Mgr. Alena Kacálková
5. dubna 2011

vytisknout  e-mailem