Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úspěch mezinárodního vyšetřovacího týmu

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) se začátkem tohoto týdne podíleli na zadržení 14 osob v Maďarsku. Jednalo se o realizaci mezinárodního policejního týmu České republiky, Slovenska a Maďarska (s názvem COPPER), který se zabýval trestnou činností ohledně krácení DPH při obchodech s hutním materiálem.  

Při operativní činnosti pracovníků ÚOKFK byly v roce 2009 získány poznatky k nelegální činnosti osob maďarské státní příslušnosti, které byly podezřelé, že jménem obchodních společností evidovaných na území ČR měly krátit DPH při obchodech s hutním materiálem.
 
Využitím operativně pátracích prostředků následně bylo zjištěno, že hlavní organizátor této trestné činnosti měl v období let 2007 až 2009 vytvořit organizovanou skupinu nejméně 8 osob, a to za účelem získání finančních prostředků ze státního rozpočtu ČR. Tato skupina měla následně na území ČR založit a organizovat prostřednictvím dalších nastrčených osob činnost nejméně 5 obchodních společností, které na základě nepravdivých faktur a přepravních dokladů měly deklarovat dovoz hutního materiálu z Maďarska v cenách bez DPH. Následně toto zboží měly prodávat konečným odběratelům na území ČR v cenách včetně DPH. Finanční prostředky si však nechávaly pro vlastní potřebu a vzniklou daňovou povinnost již nehradily. Ke škodě státního rozpočtu ČR tak měla být způsobena škoda ve výši nejméně 80 milionů korun.
 
V průběhu prověřovaní se podařilo zjistit, že tyto osoby nepůsobí jen na území ČR, ale že k obdobné trestné činnosti dochází i na území Slovenska, Polska a Maďarska. Všechny dotčené země po tomto zjištění kriminalisté ÚOKFK kontaktovali.
 
Vzhledem k náročnosti dokazování byla dne 17. 9. 2012 podepsána dohoda o zřízení společného vyšetřovacího týmu (JIT) „COPPER“ s ohledem na článek 13 dohody o vzájemné pomoci v trestních věcech mezi členskými státy EU. Hlavním účelem tohoto týmu byla pomoc při společném sběru důkazních materiálů a při vyšetřovacích úkonech v Maďarsku, ČR a na Slovensku.
 
 
Realizace případu
Samotné akci předcházela činnost zaměřená zejména ke zjištění majetkových profilů podezřelých osob, vyhledání výnosů z trestné činnosti a zjištění aktuálního pohybu a pobytu osob. Po zjištění těchto informací došlo v pondělí 7. 1. 2013  ke spuštění samotné realizace na území Maďarska. Zadržení 14 podezřelých osob provedla maďarská protiteroristická jednotka. Následně bylo provedeno 16 domovních prohlídek, při kterých došlo k zajištění velkého množství důkazního materiálu. Jako výnos z trestné činnosti maďarští policisté zajistili několik luxusních nemovitostí, finanční hotovost ve výši 62 mil. forintů a luxusní vozidla značek Porsche, Bentley, Mercedes, Maserati a Audi. Na všechny zadržené byl podán podnět k vzetí do vazby.
 
Proti osmi zadrženým osobám bylo kriminalisty ÚOKFK zahájeno trestní stíhání pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za což jim v případě pravomocného rozsudku hrozí až 10 let odnětí svobody. Tato trestná činnost souvisí i s dalšími případy obdobné trestné činnosti, kterými se zabývá náš útvar (se škodou několika set milionů korun).
 
V Maďarsku jsou zadržené osoby stíhány pro legalizaci výnosů z trestné činnosti.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
11. ledna 2013

vytisknout  e-mailem