Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úsekové měření rychlosti na dálnici D 1

Žadatel se domáhal informací týkajících se úsekového měření rychlosti na dálnici D1, konkrétně: 

1. Které úseky dálnice D1 jsou v současné době osazeny zařízením pro úsekové měření rychlosti?

2. Který právní subjekt je provozovatelem a/nebo dodavatelem předmětných zařízení?

3. Jakým technickým způsobem jsou předávána data o překročení maximální povolené rychlosti v daných úsecích Policii ČR?

4. Jakým technickým způsobem předává Policie ČR data o překročení maximální povolené rychlosti v předmětných úsecích obcím/městům s rozšířenou působností (pro účely správního řízení)?

 5. Jak je technicky zabezpečeno, že fotografie vznikající v zařízení pro úsekové měření rychlosti nebyla pozměněna během předávání správnímu orgánu?

6. Jak je technicky zajištěno, že fotografie (obsahující vozidlo, jeho registrační značku a rychlost) vzniklá v zařízení pro úsekové měření rychlosti odpovídá fotografii použité ve správním řízení?

7. Prosím o zaslání technické dokumentace k rozhraním uvedeným v předchozích bodech do datové schránky nebo e-mailem.

 

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Ad 1. Úsekové měření rychlosti na dálnici D1 bylo zahájeno dne 1. června 2016 na úseku od 178,4 km do 181,9 km, který se nachází ve služebním obvodu Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Měření se provádí v obou směrech uvedené pozemní komunikace. 

Ad 2. Provozovatelem kamerového systému s měřicí technikou na úseku dálnice D1 uvedeném ad 1. je Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Měření rychlosti projíždějících vozidel provádí Policie České republiky, která je uživatelem tohoto zařízení a která má k takovému měření zákonné oprávnění.

Ad 3. Záznamy pořízené kamerovým systémem s měřicí technikou instalovaným na úseku dálnice D1 uvedeném ad 1. jsou zasílány zabezpečeným datovým přenosem prostřednictvím Centrálního místa služeb do centrálního úložiště dat provozovaného Policejním prezidiem České republiky.

Ad 4. Policie České republiky zasílá záznamy uvedené ad 3. zabezpečeným datovým přenosem prostřednictvím Centrálního místa služeb městu Rosice na Brněnsku, jehož městský úřad je v této souvislosti pověřen výkonem státní správy.

Ad 5. Data předávaná Policií České republiky obci s pověřeným obecním úřadem jsou opatřena elektronickým podpisem, který zajišťuje ověření jejich validity.

Ad 6. Tato informace se nevztahuje k působnosti povinného subjektu, neboť Policie České republiky nevede předmětná správní řízení. Povinný subjekt proto žádost o informace v této části podle ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) zákona č. 106/1999 Sb. odkládá a odkazuje žadatele na pověřený Městský úřad v Rosicích.

Ad 7. Tato informace je předmětem rozhodnutí o částečném odmítnutí této žádosti. 

PhDr. Jiří Vokuš, 7. října 2016

vytisknout  e-mailem