Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Usednout za volant pod vlivem

alkoholu se nevyplácí ani tomu, kdo se odmítne podrobit odběru krve 

 

V pátek, dne 10. 10. 2008 ve 2:35, byl policejní hlídkou kontrolován v Hradci Králové na odstavném parkovišti obchodního domu na ul. Víta Nejedlého řidič osobního vozidla zn. Opel Kadet. Jelikož 32letý řidič z Rychnovska jevil známky podnapilosti, policisté jej vyzvali, aby se podrobil dechové zkoušce. Ukázalo se, že řidič řídí vozidlo pod vlivem alkoholu, neboť hodnota prokázala 2,29 promile alkoholu v dechu! Dalším šetřením vyšlo najevo, že řidič má soudem vyslovený zákaz řízení motorových vozidel na 2 roky. Lékařské vyšetření, spojené s odběrem krve za účelem upřesnění hladiny zjištěného alkoholu,  podnapilý muž odmítl, což však nezměnilo skutečnost, že jej vyšetřovatel obvinil z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky (viz. výňatek z trestního zákona).

 § 201


Ohrožení pod vlivem návykové látky


(1) Kdo, byť i z nedbalosti, vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až na tři léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán,

a) byl-li za čin uvedený v odstavci 1 v posledních dvou letech odsouzen nebo z výkonu trestu odnětí svobody uloženého za takový čin propuštěn,

b) byl-li za obdobný čin spáchaný pod vlivem návykové látky v posledních dvou letech postižen,

c) způsobí-li takovým činem havárii, dopravní nebo jinou nehodu, jinému ublížení na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek,

d) spáchá-li takový čin při výkonu zaměstnání nebo jiné činnosti, při kterých je vliv návykové látky zvlášť nebezpečný, zejména řídí-li hromadný dopravní prostředek.

pozn.: výňatek ze Zákona č. 140/1961 Sb. Trestní zákon

 

Jelikož začal být vůči hlídce agresivní a urážel ji hrubými výroky, přiložili policisté řidiči pouta a převezli jej na protialkoholní záchytnou stanici. Zde se jeho urážky stupňovaly i vůči lékařskému personálu a po sundání pout přerostly až ve fyzické napadení vůči jednomu z policistů. Muži zákona  útok odvrátili a podnapilý řidič byl umístěn na protialkoholní stanici do vystřízlivění.

Dvaatřicetiletý muž nyní čelí obvinění z trestného činu útoku na veřejného činitele, maření výkonu úředního rozhodnutí, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a z ohrožení pod vlivem návykové látky, za což hrozí až 3letý trest odnětí svobody.

Případ vyšetřuje SKPV OŘ PČR Hradec Králové.

 

por. Mgr. Lenka Burýšková




vytisknout  e-mailem