Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Úředníci nejsou „pošťáci“

Podvodníci mají novou fintu 

„Dobrý den, já jsem z úřadu a přinesl jsem Vám peníze“. Tak nějak se představil v pondělí 2. srpna neznámý muž osmasedmdesátileté ženě, kterou před polednem navštívil v jejím domku v Sobotce. Moc dobře věděl, že vhodně zvolená slova jsou zárukou úspěchu. A nemýlil se. Kdo by totiž odmítl úředníka, který mu jen tak „přinesl“ peníze. Pochopitelně se  v takových případech vždy jedná o záminku, pod kterou  se podvodníci snadno a rychle dostanou  do vybraných domácnosti. I v tomto případě finta zabrala a důchodkyně pozvala muže dovnitř.  Ten ji v  kuchyni požádal o rozměnění pětitisícové bankovky a přitom ji drze sahal do skříňky. V této chvíli ho měla seniorka z domu vyhnat. To však neudělala a místo toho, aby se s ním rychle rozloučila, běhala po domě a sháněla peníze na rozměnění. Když mu je předala, tak ji pro změnu přikázal, aby šla spočítat všechny elektrické vypínače. Od jejich počtu se totiž měla odvíjet  výše údajného státního  příspěvku. A tak žena neváhala a hned spěchala vypínače počítat. Ani vetřelec nezahálel, vnikl do obývacího pokoje, kde jejímu synovi odcizil peněženku, ve které měl uložené osobní doklady a několikatisícovou hotovost. Poté již měl velmi naspěch a kupodivu ho vůbec nezajímalo, kolik vypínačů vlastně žena napočítala. Ta až po jeho odchodu zjistila, že si s sebou vzal i zmíněnou peněženku.
 
Seniorka uvedla, že muž byl ve věku kolem 45 let, asi 175 cm vysoký, měl mohutnou postavu, kulatý obličej a tmavé na krátko střižené vlasy. Na sobě měl krátké světlé kalhoty pod kolena, šusťákovou bundu tmavé barvy a na hlavě tmavě modrou kšiltovku.
 
Policie ČR tímto žádá občany, kteří by k uvedenému muži nebo případu mohli podat jakoukoliv informaci, aby tak učinili prostřednictvím  linky tísňového volání 158 nebo přímo na policejní služebně.
nprap. Hana Klečalová
3. 8. 2010
 
podvody na seniorech

vytisknout  e-mailem