Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Určování cen nelegálních drog

Dne 14. 1. 2015 obdržela Národní protidrogová centrála SKPV žádost o sdělení informací v souvislosti s určováním cen nelegálních drog.

1) Jakým způsobem se stanovuje hodnota 1 gramu sušiny vyjádřená v českých korunách pro účely trestního řízení?

Stanovení ceny 1 g sušiny v  konkrétním případě vychází ze všech dostupných informací k samotnému jednání pachatelů v daném případě, jako jsou například výpovědi účastníků trestního řízení, záznamy odposlechů telekomunikačního provozu a výpovědi svědků, případně se stanovení ceny odvíjí od všech známých poměrů v místě, kde k nelegální činnosti dochází. Zohledňují se zejména okolnosti v příslušné lokalitě, množství v jakém je látka vyráběna a dále distribuována a vývoj ceny v závislosti na článku produkčního či distribučního řetězce.

 Vzhledem k tomu, že se jedná o nelegální komoditu, kdy není pevně dána její hodnota, není možné přesně stanovit její cenu, která je závislá na řadě faktorů souvisejících s nelegálním prostředím.

Národní protidrogová centrála může v rámci svých úkolů dávat k cenám drog stanoviska, která však nemají charakter znaleckého posudku. Zdrojem informací pro stanoviska o cenách drog Národní protidrogové centrály jsou případy trestných činů vyšetřovaných Policií ČR, o kterých v rámci svých úkolů shromažďuje a vyhodnocuje informace.

S ohledem na omezenou vypovídací hodnotu shromážděných statistických údajů nemůžeme zaručit, že cena bude přesně odpovídat konkrétní situaci a vždy je třeba vycházet z individuálních kriterií.

2) Jaká je výše hodnoty 1 gramu sušiny stanovené u pěstitele, tj. výrobce, v roce 2014, případně v nejbližším možném období, pro potřebu trestního řízení?

Za rok 2014 v tuto chvíli nemáme shromážděné veškeré statistické údaje, nicméně lze konstatovat, že se postup stanovení cen sušiny nijak nelišil od obecného postupu popsaného v bodě 1) a nezaznamenali jsme významnější vývoj cen sušiny. V roce 2013 se průměrná cena konopí vypěstovaného nelegálně indoorovým způsobem pohybovala v rozmezí 100 – 350,- Kč/ 1g sušiny.

3) Jakým způsobem je rozlišováno z hlediska trestního řízení postavení pěstitele, tj. výrobce a distributora, vzhledem k možnému prospěchu získaného trestnou činností v oblasti pěstování konopí?

Ke stanovení prospěchu z trestné činnosti se vychází ze všech potřebných informací ke konkrétnímu jednání a daným okolnostem a předkládá se k posouzení soudu.

4) Zda v roce 2014 byla odlišná cena 1 gramu sušiny u výrobce a cena 1 gramu sušiny při prodeji koncovému zákazníkovy?

Obecně lze říci, že tato cena se liší. Zpravidla cena roste směrem od pěstování či výroby k následnému prodeji. Tedy většinou čím blíže se nakládání s látkou pohybuje k pěstování, tím je cena sušiny nižší, a čím blíže se nakládání s látkou pohybuje k distribuci, tím je cena sušiny vyšší.

Nicméně stále platí, že vzhledem k tomu, že se jedná o nelegální komoditu, kdy není pevně dána její hodnota, není možné přesně stanovit její cenu, která je závislá na řadě faktorů souvisejících s nelegálním prostředím.

kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
27.1.2015

vytisknout  e-mailem