Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Úraz zábavní pyrotechnikou

České Budějovice - Mladý muž utrpěl těžká devastující zranění na ruce. 

Čertovský večer nedopadl dobře pro jednoho mladého muže (18 let) z Českobudějovicka. Ten se vypravil včera odpoledne na Sokolský ostrov, kde u lampy veřejného osvětlení odpaloval zábavní pyrotechniku. Při tom došlo k nekontrolovaé explozi a mladý muž utrpěl těžká devastující zranění horní končetiny. Výbuch mu amputoval několik prstů. Na místo vyrazila hlídka policistů z obvodního oddělení České Budějovice a také policejní pyrotechnici. 

S blížícím se koncem roku roste v obchodech a u prodejních stánků zájem o nákup zábavní pyrotechniky. Policisté proto v těchto dnech upozorňují občany, aby při koupi těchto výrobků byli velmi opatrní a především, aby dbali všech bezpečnostních opatření při jejich používání.

Jak tedy předejít tomu, aby použití zábavní pyrotechniky nebylo nebezpečné?

1) Uživatel se musí VŽDY řídit pokyny od výrobce! Pyrotechniku by měl použít až ve chvíli, kdy má pročtený návod k jejímu použití. Každý výrobce má jiné pokyny, proto je nezbytné návod vždy řádně prostudovat.

2) Žádné pyrotechnické výrobky nepatří do rukou malým dětem. Zde apelujeme především na prodejce, aby byli zodpovědní a dětem tyto výrobky neprodávali.

3) Nikdy neházejte pyrotechniku po lidech nebo po zvířatech. Nepoužívejte ji ve shluku lidí či v blízkosti malých dětí nebo u stád zvířat.

4) Doporučujeme používat pyrotechniku vždy venku tak, aby v okruhu 15 metrů nebyly žádné další osoby.

V případě, že Vám petarda či jiná pyrotechnika nevybuchne, v žádném případě ji nerozebírejte a nepokoušejte se ji znovu odpálit. Řiďte se vždy dle návodu k použití a likvidaci. Ve většině případů je ideální určitou dobu vyčkat a poté výrobek zalít vodou.

por. Ing. Štěpánka Uhlířová, krpc.pio@pcr.cz

6. prosince 2018

vytisknout  e-mailem