Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu SKPV zahájil trestní stíhání

Několik osob bylo obviněno ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby. 

Dne 25.11.2019 policejní orgán Policie České republiky, Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu služby kriminální policie a vyšetřování zahájil se souhlasem státního zástupce Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 trestní stíhání Milouše Jakeše, JUDr. Lubomíra Štrougala a JUDr. Vratislava Vajnara, CSc., pro zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 odst. 1 písm. c), odst. 2 písm. b), e) tr. zákoníku, ve znění účinném do dne 30.11.2011.

Milouš Jakeš jako člen předsednictva a generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Československa, JUDr. Lubomír Štrougal jako člen předsednictva Ústředního výboru Komunistické strany Československa a předseda Vlády Československé socialistické republiky a JUDr. Vratislav Vajnar, CSc., jako federální ministr vnitra Československé socialistické republiky si byli vědomi toho, že tehdejší ČSSR byla vázána Mezinárodním paktem o občanských a politických právech z roku 1968, který mj. zaručoval právo každého svobodně opustit svou zemi. Československé vnitrostátní předpisy však tuto možnost prakticky vylučovaly. V důsledku nelegálních přechodů státní hranice tak docházelo k úmrtím a závažným zraněním osob, které při samotném útěku nikoho neohrožovaly.

Všichni obvinění byli z titulu svých politických funkcí o těchto mimořádných situacích pravidelně informováni, a přestože mohli těmto lidským tragédiím zabránit a právní předpisy změnit, bezdůvodně tak neučinili.

Trestná činnost obviněných je s ohledem na ustanovení § 5 zákona č. 198/1993 Sb., o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu, vyloučena z promlčení.

Obvinění jsou trestně stíháni pro zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby a v případě pravomocného odsouzení ohroženi trestní sazbou v rozmezí od dvou do deseti let odnětí svobody.

Poskytování informací si k tomuto případu vyhradilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

kpt. Mgr. Lenka Sikorová
tisková mluvčí PP ČR 
26. listopadu 2019

vytisknout  e-mailem