Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kurz „Certifikovaný výcvik v metodě EMDR"

14. - 18. 2. 2022 

Aktivita č. 14 

Psychotraumatologie je obor, který se zabývá prevencí a snižováním následků prožitého traumatu. Policejní psychologové poskytují péči osobám, které mohou být traumatem ohroženy. Jedná se nejen o oběti trestných činů, ale mohou to být i samotní policisté. Traumatologie se neustále vyvíjí a objevují se nové, efektivnější postupy a mezi ně patří zejména postupy založené na neurobiologických poznatcích.  

Psychologové Policie ČR se v týdnu od 14. do 18. února tohoto roku zúčastnili dalšího běhu výcvikového kurzu financovaného z Norských fondů, který shrnoval nové pohledy na psychotraumatologii, založené na neurobiologických poznatcích. Kurz je součástí vzdělávacích programů s názvem "Zvýšení policejní kompetence v prevenci a boji proti kriminalitě, posílení komunikačních dovedností s veřejností a povědomí o lidských právech".

Tohoto běhu se účastnilo 15 psychologů, kteří jsou zařazeni v rámci různých organizačních článků Police ČR. Školiteli byli lektoři z řad jak domácích, tak zahraničních odborníků.

Cílem kurzu bylo seznámit účastníky výcviku s neurobiologickým přístupem při práci s traumatizovanou osobou. Psychologové si osvojili základy specifických technik a postupů, tzv. protokolů, pro práci s traumatizovanými klienty určené pro různé situace v různých fázích posttraumatické péče a tyto získané dovednosti jsou nyní ve své praxi schopni aplikovat. Každá z technik je nejen ověřená vědeckým výzkumem, ale i praxí v některých zahraničních  ozbrojených složkách. Kurz byl profesionálně veden a byl ojedinělý tím, že přinesl značné rozšíření znalostí v oboru psychotraumatologie o moderní přístupy.

Je zřejmé, že Policie ČR získává díky osvojeným znalostem a dovednostem lépe vybavené psychology, jejichž profesionalita stoupá. Kvalita péče, kterou vyškolení psychologové budou poskytovat, se tedy těmito aktivitami zvyšuje.

ENGLISH VERSION

pplk. Mgr. Ivana Ježková, publicistka projektu

Odkazy do noveho okna

Výcvik v metodě EMDR

Výcvik v metodě EMDR 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem