Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Uprchlý vězeň pobyl na svobodě pouhých 85 minut

ČESKOLIPSKO - Azyl mu poskytli lidé, kteří ho doma schovávali v ložnici. 

Včera deset minut po 17. hodině uprchl z nestřeženého pracoviště firmy Modus v Dubické ulici v České Lípě čtyřicetiletý vězeň strážské věznice, který si zde od prosince loňského roku za majetkovou trestnou činnost odpykává třicetiměsíční trest odnětí svobody. Byl to přitom jeho první den strávený mimo věznici v rámci jeho výkonu trestu. 

V Modusu se odpoledne vymluvil na to, že odchází na toaletu. Zamířil ale rovnou na vrátnici, a když ho chtěla zastavit vrátná, podlezl závoru a utekl. My jsme ho následně hledali po celém městě i na hlavních výjezdových komunikacích,  a kromě toho jsme navštívili jednu místní rodinu, na kterou měl mít z minulosti osobní vazbu.

Jeho kamarád popřel, že by se vůbec znali,  a tím, že nás snadno oklame si byl natolik jistý, že nás dokonce pozval do své domácnosti, ať se sami přesvědčíme, že ho nikde neschovává. Ochotně nás provedl svým příbytkem a ukázal nám i ložnici. Zde se kromě jiného nábytku nacházely dvě postele s úložným prostorem a na jedné z nich seděla žena, kterou jsme požádali o to, aby vstala a postel otevřela.

Nejprve se vymlouvala na to, že to nejde, protože je postel rozbitá, ale nakonec nám vyhověla a světe div se, v ní se ukrýval hledaný vězeň. Hlídce žádný odpor nekladl a nechal se v klidu z bytu odvést. Na svobodě si pobyl pouhých 85 minut a za tak krátký prožitek volnosti se jeho původně třicetiměsíční trest odnětí svobody může protáhnout až o pět let . Přesně taková trestní sazba mu nyní hrozí za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. 

Bez trestu ale nemusejí vyváznout ani někteří členové domácnosti, ve které jsme ho zadrželi. Jejich podíl na ukrývání vězně nyní prověřujeme. Ten můžeme za určitých podmínek kvalifikovat jako přečin nadržování, za který pachateli hrozí až čtyřletý trest odnětí svobody.

19. 5. 2020
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem