Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Upozorňujeme řidiče na podmínky provozu vozidel v zimním období

KRAJ - Řidičům připomínáme za jakých podmínek lze provozovat na pozemních komunikacích vozidlo v zimním období 

Přesto, že je letošní podzim teplotně příznivý, tak již v tomto týdnu začnou noční teploty klesat pod 7 °C, což ovlivní především řidiče vozidel při jízdě na pozemních komunikacích. Nastal tedy čas zvážit výměnu letních pneumatik za zimní, neboť pokud klesne teplota právě pod 7 °C, tak letní pneumatiky tuhnou, tím dochází ke špatné přilnavosti k povrchu vozovky a gumy tedy více kloužou. Oproti tomu zimní pneumatiky mají v nižších teplotách vyšší přilnavost k povrchu pozemní komunikace, a to i na sněhu a ledu, tím je vozidlo stabilnější a má i kratší brzdnou dráhu.  

Zimní pneumatiky musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3,5 t nejméně 6 mm. Pokud hloubka dezénu klesne pod stanovené hranice, tak vozidlo ztrácí stabilitu a prodlužuje se brzdná dráha.

Dle § 40a zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích (zákon o silničním provozu) v období od 1. listopadu do 31. března:

  • pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,
  • nebo pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,

lze užít motorové vozidlo kategorie M nebo N2 (motorová vozidla s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3,5 t) k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik.

U motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3,5 t musí být použito zimních pneumatik na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly.

Řidiči se v některých úsecích (zejména na horách) mohou setkat s příkazovými dopravními značkami:

Dopravní značka C15a – Zimní výbava

Značka přikazuje řidiči motorového vozidla kategorie M nebo N, aby pokračoval v jízdě jen při splnění podmínek stanovených zákonem pro provoz vozidel v zimním období, a to bez ohledu na datum a aktuální nebo předpokládané povětrnostní podmínky. (Pod značkou může být umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti).

Dopravní značka C5a – Sněhové řetězy

 

Značka přikazuje řidiči motorového vozidla o třech a více kolech pokračovat v jízdě až po nasazení sněhových (protiskluzových řetězů) na nejméně dvě hnací kola. Povinnost se nevztahuje na vozidla, která jsou vybavena pneumatikami s protiskluzovými hroty.

Ovládání vozidla se pro řidiče v zimním období stává obtížnější, proto by měli pamatovat také na to, že musí přizpůsobit rychlost jízdy zejména svých schopnostem a mimo jiné i povětrnostním podmínkám. Nepřizpůsobení rychlosti jízdy je jednou z hlavních příčin dopravních nehod.

V silničním provozu se v podzimním a zimním období pohybujeme často za snížené viditelnosti, což je situace, kdy jako účastníci dostatečně zřetelně nerozeznáváme jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci. Viditelnost je snížena především od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení a hustého deště.

Řidiči motorových vozidel by měli pamatovat na to, že za snížené viditelnosti vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová a potkávací nebo dálková světla. Za mlhy, sněžení nebo hustého deště musí řidič vždy užít zadní světla do mlhy, kdy zároveň smí užít i přední světla.  Užití zadních mlhových světel slouží k tomu, aby bylo vozidlo viditelné pro řidiče jedoucí vzadu. Přední mlhová světla na vozidle zlepšují viditelnost pro jiné řidiče. Pokud se při jízdě změní klimatické podmínky a viditelnost se zlepší, řidič musí světla do mlhy vypnout, aby nebyli oslňováni ostatní účastníci silničního provozu.

Řidiči by měli dbát především na to, aby činná plocha světel nebyla zakryta nebo nadměrně znečištěna například sněhem nebo blátem.

V předešlém zimním období (od 1. listopadu 2021 do 31. března 2022) policisté z Libereckého kraje šetřili celkem 1872 dopravních nehod, z toho 1092 nehod, kdy pozemní komunikace byla mokrá nebo se na ni nacházelo náledí, souvislá sněhová vrstva nebo rozbředlý sníh.

Stav povrchu vozovky Počet nehod
mokrý povrch v zimním období 858
na vozovce je náledí, ujetý sníh – s posypem 75
na vozovce je náledí, ujetý sníh – bez posypu 109
souvislá sněhová vrstva, rozbředlý sníh 50

Na závěr apelujeme na řidiče, aby za zhoršených (kalamitních) povětrnostních podmínek vždy zvážili nutnost jízdy vozidlem na pozemních komunikacích, neboť riziko dopravních nehod se v těchto situacích zvyšuje.


1.11.2022
nprap. Martina Frýdová
preventistka KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem