Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Upozornění seniorům !

Neustále se z denního tisku dozvídáme o dalších a dalších případech, kdy podvodníci okradli důvěřivého seniora. 

 Proto cítíme, že je velmi důležité neustále na tyto případy upozorňovat a apelovat zejména na rodinné příslušníky a příbuzné starších lidí, aby je na tato různá rizika upozorňovali.
 
Příklady a legendy podvodníků, kteří působí či působili v teritoriu Územního odboru Kolín :
 
1)      Neznámý pachatel oslovil na ulici šestasedmdesátiletou ženu s tím, že potřebuje půjčit 15.000,-Kč na benzin. Žena v dobré víře pomoci s mužem odešla domů, kde mu uvedenou částku půjčila. Že peníze již nikdy neviděla, není třeba zdůrazňovat.

 

2)      Koupi kotle jako záminku použil další podvodník, který také na ulici kontaktoval čtyřiasedmdesátiletou ženu. Ta mu přislíbila zapůjčení peněz, muž ji doprovodil do místa trvalého bydliště, poté spolu odešli dokonce do banky, žena vybrala peníze a muž vyinkasoval 30.000,-Kč.

 

3)      Jako třetí bych uvedla případ, který se neobjevil jen v Kolíně, ale pachatelé zmíněnou legendu poměrně často a úspěšně používali po celé republice.

Páreček podvodníků oslovil osmasedmdesátiletého muže s tím, že potřebují půjčit peníze na odtah (nebo opravu) havarovaného kamionu. Na poškozeném vylákali 9.000,-Kč. Tito lidé působí velmi věrohodně, jsou dobře oblečeni, mají příjemné vystupování, často jeden z nich mluvil plynně německy.

 
 
 
Pachatelé těchto činů se také velmi často vydávají za známé dětí poškozených, nebo za známé jejich sousedů. Některé případy poškození policii ani nehlásí, většinou ze studu, že se nechali obelstít. Je třeba říci, že každý, komu se podobná věc přihodí, by měl neprodleně kontaktovat policii a vše oznámit. Jen tak roste šance na dopadení těchto pachatelů.

vytisknout  e-mailem