Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Upozornění pro řidiče

OLOMOUCKO - Je nejvyšší čas věnovat pozornost přípravám vozidel na provoz v zimním období! 

V zimním období šetří dopravní policisté napříč celým krajem zvýšený počet dopravních nehod, které přímo souvisí s jízdou po komunikaci pokryté námrazou, vrstvou ledu nebo sněhu. Řidiči totiž často opomíjejí, že se vozidlo v zimě na silnici chová zcela jinak, než v jiném ročním období.

V mnoha případech řidiči nepřizpůsobí rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla, povětrnostním podmínkám, stavu a povaze vozovky a na kluzkém povrchu komunikace dostanou smyk, který nezvládnou a havarují. Mnoho řidičů bourá také kvůli tomu, že si neponechá dostatečný odstup od ostatních vozidel. Bohužel jedna z dalších příčin by se dala popsat jako pohodlnost řidičů, kteří vyjíždějí se zamrzlými skly. Částečně očištěné čelní sklo totiž nemůže v žádném případě zajistit dostatečný výhled z vozidla.

Styl jízdy se v zimním a letním období velmi liší. V zimě musí řidiči počítat s horší přilnavostí pneumatik, s větším nebezpečím smyku a jeho horším zvládnutím.

Pojďme si proto v této souvislosti připomenout alespoň některé ze zásad bezpečné jízdy charakteristické právě pro toto období:

- Z hlediska zákona o provozu na pozemních komunikacích jsou řidiči povinni mít vozidlo vybaveno zimními pneumatikami v době od 1. listopadu do 31. března, a to tehdy, pokud se na komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy můžou tyto podmínky vyskytovat. Motorové vozidlo s maximální přípustnou hmotností do 3,5 tuny musí mít na všech kolech zimní pneumatiky s hloubkou dezénu nejméně 4 mm. Vozidlo s maximální hmotností převyšující 3,5 tuny musí mít zimní pneumatiky na všech kolech hnacích náprav a hloubka dezénu pneumatik musí být v tomto případě minimálně 6 mm.

- Při jízdě v zimních podmínkách je nutné dodržovat alespoň dvojnásobnou vzdálenost od vozidla před vámi, než je obvyklé. Brzdná dráha automobilu na zledovatělém povrchu může být až desetinásobná!

- Za jízdy po zasněžené nebo namrzlé komunikaci prudce nebrzděte, nezatáčejte nebo nezrychlujte. Všechny tyto manévry zvyšují nebezpečí smyku vozidla.

- Brzděte ještě před vjetím do zatáčky, dokud ještě jede vaše vozidlo v přímém směru.

- Dojde-li přece jen ke smyku, nebrzděte. V případě smyku předních kol u vozu s předním pohonem sešlápněte spojku, abyste vyřadili ze záběru motor (u automatické převodovky zařaďte polohu neutrál) a stočte přední kola do směru, kterým chcete jet. Při smyku zadních kol stočte přední kola na tu stranu, kam se pohybuje zadní část vozu.

- Vyvarujte se náhlých manévrů, klidná a plynulá jízda je na kluzkém povrchu tím nejlepším počinem.

- Nezapomeňte, že obzvlášť nebezpečné jsou v zimě mosty, lesní úseky, vrcholy kopců a úseky podél vody. Tady musíte počítat s námrazou, i když je teplota nad bodem mrazu.

- Pamatujte, že ani ta nejlepší a nejdražší elektronika v mnoha případech neošálí základní fyzikální zákony.

Doposud jsme se věnovali zejména zásadám bezpečné jízdy. Neméně důležité je ale také vybavit se potřebnou zimní výbavou, mít po ruce škrabku na led, případně sněhové řetězy, smetáček na sníh, pomocné startovací kabely, rozmrazovač na zámky, skla, případně přimrzlé stěrače a další pomůcky, které nám mohou v zimním provozu výrazně pomoci. Doporučujeme mít ve vozidle také nemrznoucí směsi – chladicí kapalinu a směs do ostřikovačů.

Před jízdou dále vždy odstraňte námrazu a sníh ze všech oken, abyste dobře viděli. Zkontrolujte, zda nejsou stěrače přimrzlé ke sklu. Hrají totiž důležitou roli v bezpečnosti. Přes rozmazané šmouhy nebudete dobře vidět. Zároveň vždy řádně očistěte všechna světla, a pokud se budete pohybovat mimo vozidlo, nezapomeňte se vybavit reflexní vestou.

Počítejte také s tím, že se čas vaší cesty může v zimě kvůli různým komplikacím prodloužit. Zrovna tak je zapotřebí počítat i s časovou rezervou související s očištěním vozu před samotnou jízdou.

Nespěchejte, jezděte opatrně, počítejte s časovou rezervou, ale také s chybami ostatních účastníků silničního provozu.

Závěrem nezbývá než všem motoristům popřát mnoho zimních kilometrů bez komplikací a nehod a šťastný návrat domů.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
19. října 2020

Odkazy do noveho okna

provoz v zimním období

provoz v zimním období 

Detailní náhled

provoz v zimním období

provoz v zimním období 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem