Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úplatky na splátky

S kuriózním případem korupce se setkali v uplynulých týdnech policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování. Při realizaci trestní věci obvinili dva muže z Prahy (45 a 31 let) z přečinu Přijetí úplatku podle § 331 odst. 2 trestního zákoníku, spáchaný formou spolupachatelství.  

            Protiprávního jednání se měli muži dopustit poté, co dva podnikatelé požádali o prodloužení smlouvy na dodávku stravy pro klienty a zaměstnance Integrovaného centra pro osoby se zdravotním postižením Horní Poustevna, což je příspěvková organizace Magistrátu hlavního města Prahy. Na první schůzce, která se uskutečnila v obci Vilémov v červenci 2010, sdělil obviněný zaměstnanec centra jednomu ze dvou podnikatelů, že obnovení smluv může být problematické, neboť se objevily stížnosti na kvalitu stravy a nejmenovaná osoba z Magistrátu hl. m. Prahy má další zájemce na dodávku stravy. Současně zmínil, že vše by mohla řešit nějaká provize a představil dalšího obviněného jako svého kolegu, který ve věci nadále bude jednat. Ten pak požadoval provizi ve výši 20 tisíc korun, a zmínil, že bude požadovat i 12 tisíc korun i po dalším podnikateli.
.
            Na následné schůzce informoval další z obviněných oba podnikatele o tom, že pokud chtějí obnovit a udržet dříve uzavřené smlouvy o poskytování služeb, budou muset platit měsíčně 15 tisíc a 7 tisíc korun, a to po celou dobu trvání jejich smlouvy počínaje listopadem 2010. Ve dnech 9. listopadu 2010, 8. prosince 2010 a 10. února 2011 převzal jeden z obviněných opakovaně hotovost v celkové hodnotě 67 tisíc korun, která byla určena jako úplatek za trvání uvedených smluv za období listopad 2010 – únor 2011. Poté, co došlo k poslední schůzce, byli oba podezřelí zadrženi policisty Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování a následně obviněni. Policisté dále zjistili, že výše uvedené smlouvy o poskytování služeb byly prodlouženy o jeden rok. Obvinění by se tedy obohatili nejméně o částku 260 tisíc korun.
 
            Obviněným nyní hrozí, v případě pravomocného odsouzení, trest odnětí svobody až na pět let. 
 
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                        rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem