Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Uplácet policisty se nevyplácí

Krajské ředitelství policie Středočeského kraje dlouhodobě věnuje boji s korupcí mimořádnou pozornost. Jsou stanovena protikorupční opatření, která obsahují návody, postupy a úkoly nejen pro řadové policisty, ale i jejich vedoucí. 

     Pro všechny nově nastupující policisty je v rámci přípravy ve školních policejních střediscích uspořádaná série přednášek s problematikou korupce. V současné době začne zkušební provoz projektu „Minikamery pro policisty“. Jedním z cílů tohoto projektu je především preventivní působení v boji proti korupci. Teprve následně záznamy z minikamer používat jako důkazní prostředek, neboť podle dosavadních zkušeností jsou policistům nabízeny úplatky i po upozornění na skutečnost, že se celé jednání zaznamenává. Krajské ředitelství důsledně prezentuje správnost protikorupčních postojů, které pan ředitel veřejně oceňuje, jak u řadových policistů, tak u jejich nadřízených.
 
    Informace o případech uplácení policistů jsou prezentovány v místních sdělovacích prostředcích a jsou s nimi seznámeni i všichni policisté. Přestože je prioritním zájmem krajského ředitelství především preventivně působit, je nutno konstatovat, že vedle podmíněných trestů, rozhodly soudy i o nepodmíněných trestech za případy podplácení policistů. Například v květnu 2009 rozhodl okresní soud o uložení trestu odnětí svobody v trvání jednoho roku s podmíněným odkladem na dobu 18 měsíců za spáchání trestného činu podplácení, kterého se dopustil kontrolovaný řidič osobního automobilu, který nabízel policistovi úplatek ve výši 500,-Kč, pokud policista nebude řešit jeho přestupek překročení nejvyšší povolené rychlosti v obci. Dalším případem v lednu 2010 je uložení nepodmíněného trestu odnětí svobody na dobu 15 měsíců okresním soudem za spáchání trestného činu podplácení, kterého se dopustil kontrolovaný řidič osobního automobilu, který nabízel policistovi úplatek ve výši 1.000,-Kč, pokud mu nebude odebrán řidičský průkaz za řízení pod vlivem omamných a návykových látek. 
   
    Protikorupční postoje jsou součástí hodnocení pracovního výkonu jednotlivých policistů. Rovněž jsou důsledně vyhodnocována korupční rizika a současně jsou sledovány indikátory korupce. Všechna tato opatření ve svém souhrnu s sebou nesou pozitivní výsledky, které jsou prokazatelné v ročních závěrečných statistikách. Za rok 2008 byly zaznamenány 3 případy, kdy policisté oznámili, že jim byl nabízen úplatek. V roce 2009 to bylo 7 případů a od ledna 2010 do května 2010 je to již 10 případů. Tento nárůst svědčí o tom, že protikorupční opatření v rámci krajského ředitelství jsou účinná.

 

vytisknout  e-mailem