Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Zaměřeno na chodce

VYŠKOVSKO: Chodci by neměli zapomínat na své zviditelnění v silničním provozu. 

Především dopravní policisté se v průběhu tohoto týdne zaměřili více na nejzranitelnější účastníky silničního provozu - chodce. Protože i nemotorizovaní účastníci silničního provozu mají své povinnosti. Stejně jako řidiči musí např. respektovat světelné signály a dodržovat další pravidla silničního provozu. Chodci by také měli, zejména v těchto zimních měsících, dbát na to, aby byli z dostatečné vzdálenosti dobře vidět. Řidiči motorových vozidel se jim tak mohou včas vyhnout a zabránit dopravní nehodě. V této souvislosti je dobré připomenout, že pokud se chodec pohybuje mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Chodci tedy musí pamatovat na své zviditelnění s využitím reflexních prvků nejen za tmy, ale i za soumraku, svítání, při mlze či hustém dešti.Reflexní doplňky doporučujeme používat také v obcích, protože v hustém provozu, kdy je špatná viditelnost, mohou řidiči chodce v tmavém oblečení snadno přehlédnout. Proto jsme v rámci dopravně bezpečnostní akce vybavili chodce, kteří se pohybovali v brzkém ranním čase v silničním provozu, reflexními páskami. Na zviditelnění chodců v dopravě se také zaměřujeme v rámci preventivních besed, např. z úterní dopravní besedy ve Vyškově si senioři odnesli také dárek v podobě reflexní pásky (viz. přiložené fotografie).

Za snížené viditelnosti řidiči nejlépe vnímají chodce s reflexními doplňky umístěnými na pohyblivých částech těla. Proto je dobré umístit si např. reflexní pásku nad kotník a na ruku na straně přivrácené ke středu vozovky.

Vyškovští policisté šetřili v loňském roce 13 nehod s účastí chodců, z toho 5 nehod zavinili chodci. I když jsme letos na Vyškovsku nezaznamenali žádnou závažnou kolizi chodce s automobilem, vyzýváme chodce, aby byli v provozu opatrní a předvídali. Vyplatí se dodržovat pravidlo "Být vidět" a také mít na paměti, že chodec nemá na přechodu absolutní přednost. K  závažným nehodám za účasti chodců bohužel došlo nedávno v Brně i na Blanensku.

por. Mgr. Alice Musilová, 12. února 2020

Odkazy do noveho okna

Beseda 1

Beseda 1 

Detailní náhled

Beseda 2

Beseda 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem