Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Víkendové policejní akce

VYŠKOVSKO: Někteří mladí alkoholu neodolali. 

V pátek ve večerních hodinách se policisté zaměřili na požívání, prodej a podávání alkoholických nápojů osobám mladším osmnácti let. Ve Slavkově u Brna a v obci Křenovice zkontrolovali strážci zákona celkem deset barů a restaurací. Dva sedmnáctiletí chlapci, jeden patnáctiletý hoch a jedna stejně stará dívka si večer zřejmě neuměli představit bez alkoholu. Třem z nich policisté naměřili více jak jednu promili alkoholu.

Akce probíhá v praxi tak, že policisté ověří totožnost a pokud se jedná o osobu mladší osmnácti let, provedou dechovou zkoušku. V případě jejího pozitivního výsledku je dítě mladší patnácti let z baru vykázáno a předáno rodičům. Mladistvý (15- 18 let) je rovněž vykázán z prostoru daného zařízení, na odbor sociální péče o dítě dle místa trvalého bydliště je zasláno hlášení, rodiče jsou informováni. Sankci neunikne ani osoba, která mladistvému alkohol podá. Té hrozí bloková pokuta do tisíce korun na místě, u správního orgánu je to až tři tisíce korun.

Páteční večer si alkoholem zpříjemnil i devatenáctiletý mladík. Usedl však poté za volant. Dechová zkouška ukázala více jak půl promile alkoholu. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a přestupek oznámili správnímu orgánu. Mladému řidiči hrozí až dvacetitisícová pokuta a zákaz řízení až na jeden rok.

Následující večer v souvislosti s konáním Napoleonských slavností ve Slavkově u Brna se policisté zaměřili na kontrolu motorových vozidel. Cílem policejní akce s názvem Síto bylo odhalení řidičů bez řidičského oprávnění, řidičů pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek. Rovněž i zadržení osob v pátrání a pátrání po věcech pocházející z trestné činnosti na území města Slavkov u Brna. Policisté zkontrolovali téměř čtyři desítky vozidel, kdy ani v jednom případě nezjistili požití alkoholu před jízdou. Jeden řidič zaplatil za dopravní přestupek blokovou pokutu.

por. Mgr. Alice Navrátilová, 6. 12. 2010


 

vytisknout  e-mailem