Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend s trutnovskými policisty

TRUTNOVSKO - Krádeže, alkohol a výtržnictví 

V průběhu uplynulého víkendu včetně pátku do pondělního rána 25. 11. 2013 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno čtrnáct nově spáchaných trestných činů. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy ohrožení pod vlivem návykové látky, výtržnictví, poškození cizí věci, neoprávněného užívání cizí věci, prostých krádeží, krádeží provedených vloupáním, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali osmaosmdesát přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
Trutnovští policisté v neděli dopoledne 24. 11. 2013 vyjížděli do ulice Československé Armády, kde dosud neznámý vandal nesmyvatelnou barvou posprejoval rozvodnou skříň. Přivolaná policejní hlídka na místě provedeným ohledáním místa činu zjistila, že „novodobý umělec“ na dvířka rozvaděče, který je součástí oplocení jednoho z místních domů, nasprejoval hanlivý nápis. Majitel nemovitosti vyčíslil škodu na 2 tisíce korun. Za přečin poškození cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
V neděli dopoledne 24. 11. 2013 se na královédvorské policisty obrátil s žádostí o pomoc třiadvacetiletý muž, který se stal obětí dosud neznámého zloděje. Policisté provedeným šetřením zjistili, že oznamovatele v jeho bytě v obci Zboží navštívil dosud neznámý host, který si při odchodu z místa odnesl i klíče od zaparkovaného osobního motorového vozidla značky ŠKODA, které stálo před domem. Po oznámení shora uvedeného protiprávního jednání muži zákona zjistili, že se odcizený automobil nachází bouraný v příkopu mezi Kocbeřemi a Choustníkovým Hradištěm. Oznamovatel vyčíslil předběžně škodu na necelých 11 tisíc korun. Za přečin neoprávněné užívání cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky. Místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po výtečníkovi intenzivně pátrají.
 
V neděli odpoledne 24. 11. 2013 vyjížděli policisté z Hostinného do ulice U Kaple, kde došlo ke krádeži barevných kovů. Přivolaná policejní hlídka na místě provedeným šetřením zjistila, že dosud neznámý lapka z nezajištěného dřevěného přístřešku, který je součástí jednoho z místních domů, odcizil několik desítek kilogramů měděného materiálu. Poškozený vyčíslil škodu na necelých 17 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na dva roky. Policie České republiky tímto žádá všechny občany, aby si na své cennosti dávali mnohem lepší pozor.
 
Ze spáchání přečinu výtržnictví je důvodně podezřelý sedmatřicetiletý muž z Pelhřimova, který se měl v sobotu ráno 23. 11. 2013 v jednom z královédvorských podniků dopustit několika hrubých neslušností. Zasahující policisté na místě provedeným šetřením zjistili, že agresor uvnitř provozovny fyzicky napadl jednu ženu a dva muže. Napadené ženě měl navíc vyhrožovat fyzickou likvidací. Přivolaní městští strážníci a policisté muže, který se dopouštěl protiprávního jednání, vyzvali, aby se uklidnil a v jednání dále nepokračoval. Uvedenou výzvu rozezlený muž zcela ignoroval a pokusil se napadnout i muže zákona. Policisté a strážníci nezaváhali ani na vteřinu. Agresivního jedince svedli na zem, kde mu přiložili pouta. Poté byl omezený na osobní svobodě eskortován na královédvorské obvodní oddělení, kde se mohl ke svému jednání vyjádřit. Z provedeného ohledání místa činu vyplynulo, že při shora uvedeném jednání zadržený s největší pravděpodobností ještě poškodil barový pult a samotnému barmanovi rovněž vyhrožoval fyzickou likvidací. Provozovatel restauračního zařízení vyčíslil škodu na 4 tisíce korun.
Z lustrace, kterou policisté v průběhu šetření provedli, vyplynulo, že zadrženého Krajský soud v Hradci Králové a Okresní soud v Trutnově již ve dvou případech za dříve spáchané výtržnictví odsoudily. Za přečiny výtržnictví a nebezpečné vyhrožování může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky.
Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
 
Druhý případ výtržnictví zadokumentovali policisté z Trutnova rovněž v sobotu 23. 11. 2013 krátce po páté hodině ranní. Přivolaní muži zákona provedeným šetřením zjistili, že před jednou z místních diskoték došlo ke vzájemnému fyzickému napadení dvou mužů, kteří po „souboji“ museli vyhledat lékařské ošetření. Uvedenému protiprávnímu jednání zřejmě napomohla i konzumace alkoholických nápojů během večera. Jeden z aktérů nadýchal 1,57 promile, druhý potom 0,98 promile. Za přečin výtržnictví může být v případě pravomocného rozsudku soudem uložen trest odnětí svobody až na dva roky.
 
Ze spáchání přečinu poškození cizí věci je důvodně podezřelý pětadvacetiletý muž, který v jedné z heren v Horním Starém Městě poškodil výherní automat. Z výpovědi provozovatele zařízení vyplynulo, že podezřelý úderem rozbil čelní panel uvedeného zařízení. Poškozený vyčíslil škodu na 7 tisíc korun. Za přečin poškození cizí věci může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
Policisté ze Svobody nad Úpou v sobotu dopoledne 23. 11. 2013 zaprotokolovali případ maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, z jehož spáchání je důvodně podezřelý místní šestatřicetiletý muž. Shora uvedený měl v centru Svobody nad Úpou v sobotu krátce před devátou řídit osobní motorového vozidla značky OPEL. Provedeným šetřením policejní hlídka zjistila, že muž, který seděl za volantem, má Městským úřadem v Trutnově vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
 
Trutnovští dopravní policisté zastavili v sobotu dopoledne 23. 11. 2013 v centru Dvora Králové nad Labem řidiče osobního motorového vozidla značky MITSUBISHI. Po řádně provedené kontrole dokladů policejní hlídka muže sedícího za volantem automobilu vyzvala k orientační dechové zkoušce na zjištění alkoholu. Přístroj prokázal 1, 3 promile v dechu nezodpovědného třiadvacetiletého mladíka. Za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
 
Dopravní policisté v průběhu víkendu zpracovali 6 dopravních nehod, při kterých naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dechové zkoušce se v průběhu dnů volna podrobilo 123 řidičů motorových vozidel. Tři ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu před nebo během jízdy požili alkoholický nápoj. Dopraváci navíc zjistili 50 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 25 tisíc korun.
 
V průběhu víkendu dohlíželo na veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 9 pěších policejních hlídek.
por. Bc. Udo Ertner
25. 11. 2013 

vytisknout  e-mailem