Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Uplynulý víkend s policisty na Trutnovsku

Krádeže, alkohol, zákaz řízení a dodání do výkonu trestu. 

V průběhu uplynulého víkendu včetně pátku do pondělního rána 18. 11. 2013 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno osmnáct nově spáchaných přečinů, které policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, ohrožení pod vlivem návykové látky, krádeží prostých, krádeží provedených vloupáním, zanedbání povinné výživy, poškození cizí věci, výtržnictví, ublížení na zdraví, podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu uplynulých dnů navíc muži zákona zpracovali osmačtyřicet přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
V neděli navečer 17. 11. 2013 vyjížděli úpičtí policisté do ulice Na Veselce, kde dosud neznámý vandal v průběhu několika hodin poškodil zaparkované osobní motorové vozidlo značky ŠKODA. Policejní hlídka provedeným šetřením zjistila, že pachatel ostrým předmětem poškodil přední i zadní dveře automobilu. Provozovatel dopravního prostředku vyčíslil škodu na 15 tisíc korun. Za přečin poškození cizí věci hrozí vandalovi až jeden rok trestu odnětí svobody.
 
V neděli odpoledne 17. 11. 2013 vypátrali díky výborné místní a osobní znalosti policisté z Hostinného v centru města třicetiletého muže, který procházel registrem celostátně hledaných osob. Na základě příkazu k dodání do výkonu trestu odnětí svobody skončil uvedený na policejním oddělení, odkud byl po provedení nezbytných úkonů eskortován do jedné z vazebních věznic.
 
V sobotu ráno 16. 11. 2013 vyjížděli královédvorští policisté na náměstí Odboje, kde se dosud neznámý zloděj vloupal do jedné z místních prodejen. Muži zákona provedeným šetřením a ohledáním místa činu zjistili, že nezvaný host z provozovny odcizil několik notebooků a mobilní telefon. Zástupce poškozené společnosti vyčíslil škodu na necelých 77 tisíc korun. Za přečin krádeže provedené vloupáním hrozí pachateli trest odnětí svobody až na pět let.
Po nenechavci a odcizených věcech místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování intenzivně pátrají.
 
V pátek navečer 15. 11. 2013 zaprotokolovali královédvorští policisté případ krádeže peněženky. Na místní muže zákona se obrátil s žádostí o pomoc šestačtyřicetiletý pán, který navštívil jednu z místních heren. Z výpovědi poškozeného vyplynulo, že mu s největší pravděpodobností dosud neznámý lapka z kapsy jeho oděvního svršku v nestřeženém okamžiku odcizil jeho peněženku. V portmonce se v době krádeže nacházela finanční hotovost, platební karta a osobní doklady. Oběť kapesní krádeže vyčíslila škodu na 24 tisíc korun. Za přečiny neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a krádež hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.
Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny občany, aby si na své osobní věci a jiné cennosti dávali mnohem lepší pozor. Nedávejte zlodějům šanci svou nepozorností a někdy až lehkomyslností.
 
Vrchlabští policisté v pátek ráno 15. 11. 2013 zadokumentovali případ násilného vniknutí do jedné ze sklepních kójí obytného domu v centru Vrchlabí na ulici Slovanská. Policejní hlídka provedeným šetřením a ohledáním místa činu zjistila, že zloděj z místnosti odcizil pánské horské jízdní kolo značky AUTHOR DEXTER oranžové barvy. Majitel bicyklu vyčíslil škodu na necelých 14 tisíc korun. Za přečiny porušování domovní svobody a krádeže provedené vloupáním hrozí pachateli trest odnětí svobody až na tři roky. Po nenechavci a odcizeném horském kole místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování intenzivně pátrají.
 
V pátek ráno 15. 11. 2013 zastavili policisté trutnovského dopravního inspektorátu v Trutnově na Petřkovické ulici při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ke kontrole nákladní motorové vozidlo značky MERCEDES. Provedenou lustrací muži zákona zjistili, že devětatřicetiletý muž sedící za volantem dopravního prostředku má Městským úřadem v Trutnově vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Policejní hlídka uvedené protiprávní jednání zadokumentovala pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
 
Dopravní policisté v průběhu víkendu zpracovali 5 dopravních nehod, při kterých došlo k jednomu zranění. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Ženy a muži v bílých košilích zjistili 60 přestupků na úseku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, kterých se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích. Za uvedené přestupky dopravní policisté uložili blokové pokuty ve výši necelých 25 tisíc korun. Dechové zkoušce se v průběhu dnů volna podrobilo 112 řidičů. Čtyři ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu před nebo během jízdy požili alkoholický nápoj.
Bezohlední řidiči, kteří jezdí pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek, nás nutí k zamyšlení, proč hazardují se zdravím všech účastníků silničního provozu? Na vozovkách je opilý řidič či řidič pod vlivem drog velkým nebezpečím. Alkohol i ostatní návykové látky dodávají sebedůvěru, ale zpomalují naše smyslové vnímání včetně pohybové reakce. Řidič po požití těchto látek není schopen objektivně posoudit rychlost vozidla, které řídí, a má zhoršené vnímání. Každý by si měl uvědomit, že už i malé množství omamných látek dokáže negativně ovlivnit schopnost řídit vozidlo. 
 
V průběhu víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 9 pěších policejních hlídek.
por. Bc. Udo Ertner
18. 11. 2013 ve 13:05

vytisknout  e-mailem