Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

S policisty na Trutnovsku

Víkend a pondělní den. 

V průběhu uplynulého víkendu včetně pátku do úterního rána 12. 11. 2013 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno osmnáct nově spáchaných přečinů, které policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, ohrožení pod vlivem návykové látky, krádeží prostých, krádeží provedených vloupáním, poškození cizí věci, výtržnictví, ublížení na zdraví, podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu uplynulých dnů navíc muži zákona zpracovali dvaašedesát přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
Policisté z Hostinného v pondělí odpoledne 11. 11. 2013 zadokumentovali případ násilného vniknutí do jedné z koláren obytného domu v centru Hostinného v ulici Na Sídlišti. Policejní hlídka provedeným šetřením a ohledáním místa činu zjistila, že zloděj z místnosti odcizil zámkem zajištěné pánské horské jízdní kolo značky LEADER FOX černo – bílé barvy. Majitel bicyklu vyčíslil škodu na 18 tisíc korun.
Druhý případ násilného vniknutí do sklepní kóje zadokumentovali v pondělí ráno 11. 11. 2013 policisté ze Dvora Králové nad Labem. Dosud neznámý zloděj zde v průběhu noci z neděle na pondělí násilím vnikl sklepních prostor obytného domu, ze kterých odcizil horské jízdní kolo značky AUTHOR a kolečkové brusle značky HEAD. Poškozený v tomto případě vyčíslil škodu na necelých 20 tisíc korun.
Za přečiny porušování domovní svobody a krádeže provedené vloupáním hrozí pachatelům shodně trest odnětí svobody až na tři roky. Po nenechavcích a odcizených věcech místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování intenzivně pátrají.
 
V pondělí ráno 11. 11. 2013 zastavili krátce po páté hodině ranní policisté trutnovského dopravního inspektorátu ve Dvoře Králové nad Labem v Palackého ulici při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ke kontrole řidiče osobního motorového vozidla Volkswagen. Po řádně provedené kontrole dokladů policejní hlídka muže sedícího za volantem vyzvala k orientační dechové zkoušce na zjištění alkoholu. Přístroj prokázal 0, 68 promile alkoholu v dechu nezodpovědného osmatřicetiletého řidiče, kterému byla ze strany zasahujících policistů zakázána další jízda, z místa kontroly odešel po svých a navíc bez řidičského oprávnění.
Uvedené protiprávní jednání policejní hlídka zadokumentovala pro podezření ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za který může správní orgán uložit vysokou pokutu a zákaz činnosti.
 
Dalšího opilého řidiče zastavili v pondělí ráno 11. 11. 2013 rovněž trutnovští dopravní policisté, tentokrát ve Vrchlabí na Lánovské ulici. Po řádně provedené kontrole dokladů policejní hlídka muže sedícího za volantem škodovky vyzvala k orientační dechové zkoušce na zjištění alkoholu. Přístroj prokázal 1, 5 promile v dechu nezodpovědného čtyřiadvacetiletého mladíka. Za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
 
V neděli 10. 11. 2013 krátce před polednem vyjížděli trutnovští dopravní policisté do obce Rudník, kde došlo k havárii osobního motorového vozidla značky CITROËN. Přivolaní policisté ohledáním místa nehody a provedeným šetřením zjistili, že jednatřicetiletý řidič s největší pravděpodobností nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, přičemž dostal při průjezdu jedné z místních zatáček smyk, vyjel mimo komunikaci, kde se s automobilem převrátil na střechu. Muž, který v době havárie seděl za volantem, byl hlídkou vyzván k podrobení se dechové zkoušce na zjištění alkoholu. Přístroj prokázal 1,71 promile. Zraněný řidič byl vozidlem rychlé lékařské pomoci převezen do jedné z místních nemocnic. Provedenou lustrací policisté navíc zjistili, že muž není držitelem žádné ze skupin řidičského oprávnění a v současné době má Městským úřadem ve Dvoře Králové nad Labem vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Škoda byla předběžně vyčíslena na 10 tisíc korun. Muži zákona uvedené protiprávní jednání zaprotokolovali pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za které může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky, zákaz činnosti či peněžitý trest.
 
V pátek dopoledne 8. 11. 2013 zastavili královédvorští policisté v centru města při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ke kontrole osobní motorové vozidlo značky AUDI. Provedenou lustrací muži zákona zjistili, že pětadvacetiletý muž sedící za volantem dopravního prostředku má Krajským soudem v Hradci Králové a Okresními soudy v Hradci Králové a Trutnově vysloven zákaz řízení motorových vozidel až do roku 2016. Policejní hlídka uvedené protiprávní jednání zadokumentovala pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
 
Dopravní policisté v průběhu víkendu zpracovali 11 dopravních nehod, při kterých byly tři osoby zraněny. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Ženy a muži v bílých košilích zjistili 65 přestupků na úseku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, kterých se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích. Za uvedené přestupky dopravní policisté uložili blokové pokuty ve výši necelých 30 tisíc korun. Dechové zkoušce se v průběhu dnů volna podrobilo 143 řidičů. Tři ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu před nebo během jízdy požili alkoholický nápoj.
Bezohlední řidiči, kteří jezdí pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek, nás nutí k zamyšlení, proč hazardují se zdravím všech účastníků silničního provozu? Na vozovkách je opilý řidič či řidič pod vlivem drog velkým nebezpečím. Alkohol i ostatní návykové látky dodávají sebedůvěru, ale zpomalují naše smyslové vnímání včetně pohybové reakce. Řidič po požití těchto látek není schopen objektivně posoudit rychlost vozidla, které řídí, a má zhoršené vnímání. Každý by si měl uvědomit, že už i malé množství omamných látek dokáže negativně ovlivnit schopnost řídit vozidlo. 
 
V průběhu víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 7 pěších policejních hlídek.
 
Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 126 telefonátů, 50 z nich bylo využito a zbývajících 76 nesouviselo s prací PČR.
por. Bc. Udo Ertner
12. 11. 2013 ve 12:30
Odkazy do noveho okna

Rudník1.

Rudník1. 

Detailní náhled

Rudník2.

Rudník2. 

Detailní náhled

Rudník3.

Rudník3. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem