Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE – Podezření na týrání zvířat

TRUTNOVSKO – Chovatelka psů si již vyslechla obvinění. 

Od poloviny května tohoto roku se kriminalisté zabývají případem možného týrání psů v jedné obci na Královédvorsku. Původní zpráva zde. V těchto dnech již policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Trutnov zahájil v této věci trestní stíhání proti 46leté ženě a obvinil ji z přečinu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti.

Ženě klademe za vinu, že nejméně v roce 2018 jako majitelka 55 psů, fen a štěňat jim nezajistila dostatečnou výživu. Prvotní informace byla, že chová 53 psů, tento počet následně ještě narostl o dvě štěňata. Své psy pak měla v nevhodných podmínkách malého rodinného domku, přilehlé stodole a na nedostatečně zabezpečeném pozemku proti úniku psů. Zvířatům rovněž nezajistila dostatečnou péči a ošetření, když neakceptovala ani nabídky pomoci ze strany starostky obce, Městského úřadu Dvůr Králové nad Labem a inspektorů Krajské i Státní veterinární správy. Z tohoto důvodu policisté provedli 20. června společně s inspektory Krajské veterinární správy Královéhradeckého kraje a odborem životního prostředí Dvůr Králové nad Labem v domě ženy domovní prohlídku. Při této inspektoři v konečném součtu odebrali 55 psů, přičemž v jednom případě veterinář zabránil úmrtí fenky na poslední chvíli. Chovatelka tak měla svým počínáním dlouhodobě psy zanedbávat a takového jednání se dopustit z hrubé nedbalosti.

Obviněné ženě, která je stihaná na svobodě, hrozil i trest vyšší a to z přečinu týrání zvířat, kde zákon pamatuje až pětiletým vězením. Po vyhodnocení všech důkazů a okolností však kriminalisté jednání chovatelky překvalifikovali na přečin zanedbání péče o zvíře z nedbalosti,za který ji nyní v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na 6 měsíců, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

nprap. Lukáš Vincenc
28. listopadu 2018, 11:28

vytisknout  e-mailem