Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na padělané bankovky

TRUTNOVSKO - Objevilo se několik padělků bankovek v hodnotě 1.000 Kč, sériového čísla H25654933. 

Za poslední měsíc zaznamenali trutnovští kriminalisté několik případů padělaných 1.000 Kč bankovek sériového čísla H25654933. Jedná se o zdařilé padělky, které člověk na první pohled nerozpozná.

V jednom případě se padělaná tisícikorunová bankovka objevila koncem listopadu 2016 na vánočních trzích v obci Kuks na Královédvorsku. Poškozená zde prodávala vánoční dekorace a bankovku obdržela od kupujícího. Z výpovědi ženy vyplynulo, že si na první pohled na bankovce nevšimla ničeho neobvyklého. Až když jí v peněžním ústavu na padělek upozornili, důkladnějším pohledem oproti světlu zjistila, že na bankovce nejsou všechny ochranné prvky.

Dalším padělkem platil zákazník na čerpací stanici na Královédvorsku. Kriminalisté Územního odboru Trutnov evidují a prověřují celkem 5 případů výskytů těchto padělaných bankovek.

Bankovky byly zajištěny a zaslány do České národní banky k odbornému zkoumání. Dosud neznámý pachatel se dopustil zločinu padělání a pozměnění peněz, za což mu v případě dopadení hrozí až osm let vězení.

Co musí obsahovat pravá bankovka

Z rubové strany musí být okénkový proužek (2) souvislý, proti světlu je vidět celý, vystupuje vždy po pěti milimetrech na povrch papíru.

Vodoznak (1) – proti světu zřetelně viditelný, tvoří portrét osobnosti vyobrazené na bankovce, z lícní strany je stranově obrácený oproti portrétu vytištěnému.

Soutisková značka (4) – z jedné strany bankovky je viditelná pouze jedna část značky, z druhé část zbývající, linky se proti světlu musí krýt.

Sklopný efekt (5) – ve výši očí do vodorovné polohy proti zdroji světla, skrytý obrazec je číslo označující nominální hodnotu bankovky.

 

Ochranné prvky bankovky

1 – vodoznak, 2 – okénkový proužek s mikrotextem, 3 – barevná vlákna, 4 - soutisková značka,

5 – sklopný efekt, 6 – proměnlivá barva, 7 – duhově lesklý pruh, 8 – mikrotext

nprap. Pižlová Šárka, DiS.
13. 12. 2016, 13:15

 

vytisknout  e-mailem