Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Přistižen při činu

ŠUMPERSKO - Masážní přístroj na nohy z rukou podvodníka vyšel seniory skutečně draho! 

Rozsáhlým operativním šetřením se kriminalistům podařilo dopadnout 34letého muže, který měl napříč celou Českou republikou ve zhruba pětiměsíčním období na přelomu let 2019 a 2020 podvodně z důvěřivých seniorů vylákat nemalé finanční prostředky. Nyní čelí obvinění ze spáchání trestného činu podvodu.

Jak se ukázalo, do bydlišť zejména osamělých seniorek se měl dostavit po předchozí telefonické domluvě. Pod různými legendami, například předáním údajné výhry, byť se senioři žádné hry ani nezúčastnili, nebo pod záminkou poskytnutí lékařské rady se zdravotními problémy, si měl domluvit osobní návštěvu u seniorů doma. Nevadilo, ani když to bylo na druhé straně republiky, v takovém případě si udělal výlet i s noclehem.

Při svých návštěvách měl seniory nejprve obdarovat avizovanou výhrou v podobě polštáře a masážního gelu a následně jim představit také masážní přístroj na nohy, který jim nabízel ke koupi mnohdy i za částku přesahující 30 tisíc korun, byť jej bylo možné ve stejném období běžně zakoupit za méně než 4 500 tisíce korun. Když zjistil, že senioři nedisponují hotovostí, jakou by se představoval, byl ochoten poskytnout slevu. Měl jim namluvit, že stačí složit část kupní ceny a zbytek doplatí zdravotní pojišťovna, nebo jim nabídnout, že jim masážní přístroj zapůjčí oproti záloze, ačkoliv ve skutečnosti jim předložil k podpisu kupní smlouvu. V případech, kdy chtěli podvedení senioři od kupní smlouvy odstoupit, peněž se nedočkali. Takto měl obviněný v uvedeném období navštívit nejméně 30 domácností, u 22 seniorů pochodil a podvodně z nich vylákal nejméně 225 tisíc korun.

Při poslední návštěvě seniorky, kterou si domluvil v Mohelnici, na něj ale čekalo nemilé překvapení. Na jeho zázračný masážní přístroj se přišli podívat samotní policisté.

Obviněnému, který měl se svou nekalou činností pokračovat i v době vyhlášeného nouzového stavu, tak v případě prokázání viny a odsouzení hrozí mnohem přísnější, až osmiletý trest odnětí svobody. Foto v příloze.

Mluvte se seniory o praktikách podvodníků a zároveň s nimi proberte, jak postupovat, aby se nestali jejich oběťmi…

Nejen v souvislosti s tímto případem znovu připomínáme, že podvodníci nikdy nespí! S využitím lsti a nejrůznějších záminek se dokáží vloudit do soukromí zejména našich seniorů a těžit z jejich vyššího věku a s tím spojených fyzických i psychických indispozic a vysoké míry důvěřivosti i ochotě pomoci druhým. Taktiky podvodníků jsou stále dokonalejší a promyšlenější. Jakmile se pachatelé pomocí nejrůznějších legend dostanou do bezpečí domova své oběti, už jim zpravidla nic nebrání v tom, aby ji připravili o nezanedbatelné finanční částky, mnohdy i celoživotní úspory.

Mezi osvědčené metody, pomocí nichž se podvodníkům daří vetřít za zavřené dveře bytu či domu našich starších spoluobčanů, patří například tyto záminky:

  • Přeplatky - za vodu, elektřinu, plyn či nájem
  • Podomní prodejce – nabízí zboží nebo službu za zvýhodněnou cenu, často se jedná o zboží pocházející z předchozí trestné činnosti
  • Sociální pracovnice – až domů vám přijdou „přilepšit“ k důchodu a pod záminkou rozměnění peněz dokáží odvést pozornost a odcizit vaše finance
  • Legenda „Vnuk“ – zavolá údajný vnuk a potřebuje vyšší obnos peněz (na advokáta, měl dopravní nehodu…) a posílá pro ně kamaráda
  • Opravář – například záminka výměny měřičů na radiátorech, pachatel vyinkasuje zálohu a k samotné opravě se už ale nemá a je nekontaktní

Jak správně zareagovat, pokud vás někdo takový osloví?

  • Nikoho cizího si domů nepouštějte! Ať už vypadá jako zástupce firmy, pečovatelka či opravář, a to ani, kdyby tvrdili, že je poslali vaši rodinní příslušníci. Vše si nejprve ověřte, případně domluvte jiný termín za přítomnosti příbuzných.
  • Nikdy nepředávejte řádné peníze cizím osobám, přestože tvrdí, že je posílají vaši blízcí.
  • Nemějte doma velké finanční obnosy.
  • Když vám podvodník zavolá, řekněte mu, že nemáte čas, hovor ukončete a o všem informujete příbuzné, případně policisty na lince 158.

Dodržením těchto jednoduchých rad lze snadno předejít dalším nepříjemnostem. Nicméně pokud vás přeci jen nějaký podvodník obalamutí, oznamte událost neprodleně na lince 158. Pokuste si zapamatovat co nejvíce detailů o pachateli a před příjezdem policistů neuklízejte, mohli byste znehodnotit důležité stopy.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
26. února 2021

Odkazy do noveho okna

podvod na seniorech

podvod na seniorech 

Detailní náhled

podvod na seniorech

podvod na seniorech 

Detailní náhled

podvod na seniorech

podvod na seniorech 

Detailní náhled

podvod na seniorech

podvod na seniorech 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem