Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Bezpečnost chodců a cyklistů

ŠUMPERSKO - Užívání reflexních prvků významně přispívá k bezpečnosti na našich silnicích. 

Ve čtvrtek 29. dubna 2021 jsme se v rámci preventivní činnosti zaměřili ve spolupráci s krajským koordinátorem BESIPu Ing. Miroslavem Charouzem na nejzranitelnější účastníky silničního provozu, kterými jsou bezesporu chodci a cyklisté.

Tentokrát jsme se soustředili především na odlehlé a hůře dostupné obce našeho regionu. V malých obcích nejsou vybudovány chodníky a lidem tak nezbývá, než brázdit krajnice. Pro jejich bezpečnost je velmi důležité, aby byli pro ostatní účastníky včas a dobře viditelní a právě na tuto skutečnost se snažíme opakovaně upozorňovat. Chodec oblečený do tmavého oděvu, nevybavený reflexními doplňky, se pro řidiče může stát lehce přehlédnutelným. Doporučujeme proto užívání reflexních doplňků nejen při pohybu mimo obec, ale zkrátka všude, kde může být ohrožena naše bezpečnost.

Starším „elektrokolistům“, kterých jezdí skutečně hodně, jsme kvůli jejich bezpečnosti doporučili užívání přilby a snažili se jim vysvětlit, že je to investice, která se rozhodně vyplatí. Při tom jsme mnohokrát zaslechli odpověď typu: „To já nepotřebuju, já jezdím opatrně!“ Je z toho patrné, že si řada lidí stále neuvědomuje riziko a zbytečně riskuje.

Oslovení neodešli s prázdnou. Odnesli si praktické tašky s reflexním pruhem, které jistě najdou své uplatnění především za snížené viditelnosti. Mysleli jsme však i na malé účastníky silničního provozu, které jsme taktéž vybavili reflexními páskami a dalšími vhodnými reflexními doplňky.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
30. dubna 2021

Odkazy do noveho okna

Bezpečnost chodců a cyklistů

Bezpečnost chodců a cyklistů 

Detailní náhled

Bezpečnost chodců a cyklistů

Bezpečnost chodců a cyklistů 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem