Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na podvodníky na facebooku

RYCHNOVSKO - "Přátelé" požádají o pomoc a ukradnou peníze. 

Případ podvodu přes internet, který je téměř totožný s případem z Kostelce nad Orlicí, šetří policisté Obvodního oddělení Dobruška. Mladou slečnu kontaktoval dosud neznámý pachatel prostřednictvím facebookového účtu jejího kamaráda. Chtěl půjčit 126 korun expresním bankovním převodem PayU.

peníze1.jpgPoškozená v domnění, že celou dobu komunikuje na facebooku se svým kamarádem,  mu vyhověla a společně se zasláním peněz mu poskytla i své klientské číslo a heslo ke svému účtu. Na mobilní telefon si rovněž nechala poslat autorizační kód, který pak přepsala na facebookový profil kamaráda. Nakonec ještě domnělému kamarádovi zaslala čísla z bezpečnostního kódu svého účtu k ověření. Po skončení celé této transakce a komunikace s "kamarádem" se slečna podívala na svůj bankovní účet a zjistila, že z něj zmizela částka 200.000 korun. Zavolala tedy svému kamarádovi z facebooku a ten jí sdělil, že s ní vůbec nekomunikoval, že zřejmě někdo zneužil jeho facebookový profil.
Za přečin opatření a přechovávání zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat a přečin krádeže doposud neznámému pachateli hrozí až pětiletý nepodmíněný trest.
POLICIE VARUJE ! Toto není první případ, kdy podvodník pomocí facebooku získá nemalý finanční obnos. Nikdy nikomu nepřeposílejte přes mobilní telefon autorizační kódy. Nesdělujte nikomu ani svá přístupová hesla k účtům. Pokud po vás někdo podobné úkony požaduje přes facebook, přesvědčte se telefonicky či osobně. Nikdy nevíte, kdo se na druhé straně monitoru skutečně skrývá. Důveřivost a snaha pomoci se v tomto případě nevyplácí, nespravedlivou "odměnou" je krádež peněz a další velké starosti.

por. Mgr. Alena Kacálková
25. listopadu 2015

vytisknout  e-mailem