Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na zvěř na silnicích

RYCHNOVSKO - Pod koly aut srny. 

Policisté z rychnovského dopravního inspektorátu vyjížděli v posledních třech dnech k šesti dopravním nehodám, při kterých se řidiči aut střetli se zvěří.

Ve všech případech se jednalo o řidiče osobních aut. Během okamžiku, kdy již nestihli zareagovat a včas zastavit, jim ve všech případech pod kola vběhly srny. Důsledkem střetů bylo jejich usmrcení a hmotná škoda na autech, která se pohybovala v řádech desetitisíců korun. K událostem ve dvou případech došlo ve dne, v ostatních případech v noci a za soumraku a za svítání. Ve čtyřech případech vyjížděly policejní hlídky na frekventovanou silnici č.I/11 v úseku Týniště nad Orlicí - Doudleby nad Orlicí. Ve zbývajících dvou případech do Orlických hor, k Deštné a Neratovu.

  • V tomto období by řidiči měli být ještě obezřetnější než obvykle. Vysoká zvěř je obzvláště aktivní v době páření v říjnu až v prosinci.
  • Ačkoliv ke srážce může dojít v kteroukoliv denní dobu, má vysoká zvěř tendenci pohybovat se za svítání a za soumraku.
  • Prevencí střetu je předpokládat možnost náhlého vběhnutí zvířete na silnici, v důsledku toho snížená rychlost a zraková kontrola obou stran komunikace.
  •  V žádném případě by řidiči neměli strhávat volant nebo kličkovat.
  • Jakmile se vysoká objeví na silnici, je třeba vypnout dálková světla, přibrzdit a pomalu pokračovat. A být dále na pozoru. Divoká zvěř se často pohybuje ve stádech. Proto je dobré počítat s dalšími kusy v okolí silnice.

Jak postupovat po střetu se zvířetem
Pokud střetu řidič nezabrání a stane se nehoda, měl by ihned poté zapnout výstražné blikače a postavit na silnici varovný trojúhelník.
Dojde-li při střetu dopravního prostředku se zvířetem ke smrti zvířete, je řidič povinen nahlásit to mysliveckému hospodáři dané honitby, který přijede a označí uhynulé zvíře žlutou plombou.
Nejjednodušší postup je ohlásit událost na linku 158. Operační důstojník na místo vyšle dopravní policii. Ta spolu s operačním důstojníkem ví, koho v těchto případech kontaktovat, aby zvíře ze silnice bezpečně odklidil.
Usmrcené či zraněné zvíře by motorista určitě neměl ze silnice odklízet. Zaprvé by mohlo být nemocné, což laik nepozná, zadruhé může poraněné zvíře člověka ošklivě zranit.
Zvíře nikdy nenakládejte do auta. Mohlo by to být později posouzeno jako trestný čin pytláctví.

Více k tématu ZDE.

por. Mgr. Alena Kacálková
20.11.2018

vytisknout  e-mailem