Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Za motorku platba předem

RYCHNOVSKO - Stroj za víc než čtvrt milionu korun nedorazil. 

Pátý letošní případ podvodu přes internet s nákupem dopravního prostředku vyšetřují v současné době rychnovští kriminalisté.

Oznamovatel z Rychnova nad Kněžnou přišel na místní obvodní oddělení koncem listopadu tohoto roku oznámit, že při nákupu přes internet byl podvedený. Doposud neznámý pachatel, vydávající se za švýcarského občana, nabídl prostřednictvím inzerátu na webových stránkách k prodeji motocykl zn. BMW R1200 GS za 11.469 euro. Na nabídku oznamovatel počátkem června zareagoval a po následné e-mailové a telefonické komunikaci uzavřel s prodávajícím kupní smlouvu. Obě strany se také dohodly, že přepravu motocyklu do naší republiky provede švýcarská přepravní společnost, a to po zaplacení kupní ceny. Kupující proto požadovanou částku uhradil bankovním převodem na uvedený bankovní účet. Motocykl, který měl být po platbě doručený do České republiky ke konci června tohoto roku, ale doposud nedorazil. Po další komunikaci mezi kupujícím, prodávajícím a přepravní společností se poslední dva aktéři stali pro kupujícího nekontaktními. Poškozenému muži tak tímto podvodem vznikla škoda téměř 300.000 korun.

Případy podvodného jednání prodávajících je obdobné, poměrně časté, na internetu probíhající už několik  let a  v rámci celé Policie ČR evidované ve stovkách případů. Podvodníci nabízejí k prodeji motorová vozidla na českých nebo německých inzertních portálech,  a to vždy pod smyšlenou legendou. Na internetu pachatelé vždy vystupují anonymně, používají anonymizační služby ke skrytí přístupového bodu IP adres. K přesvědčení o věrohodnosti obchodu zneužívají naskenované, popřípadě ofocené osobní doklady cizích osob, jež před transakcí ochotně poskytnou kupujícímu.  Fotografie nabízených motorových vozidel podvodníci stahují nahodile z internetu. Identifikovat podvodníka podle uvedeného bankovního účtu, na který poškození převádějí požadované finanční částky, je rovněž neúčinné, protože tyto účty jsou založeny tzv. bílými koňmi (např. bezdomovci), kteří se s podvodníkem neznají a kteří mu za úplatu předají autentizační údaje k internetovému bankovnictví spolu s platební kartou. Podvodníci poté vyberou finanční hotovost v bankomatech po celé Evropě. Podvodníkům nahrává zejména časová prodleva při oznámení podvodu a rovněž při následné spolupráci s cizozemskými orgány. Pokus o zastavení platby z účtu poškozeného přichází také pozdě v okamžiku, kdy již je transakce provedena.
Nejúčinnější ochranou nakupujících proti těmto podvodům je nikdy nepřistoupit na požadavek platby předem!

Více k podvodům přes internet a rychnovským letošním případům ZDE.

por. Mgr. Alena Kacálková
30. listopadu 2018

vytisknout  e-mailem