Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kontroly mysliveckých honů

KRAJ - Zaměřeno na Trutnovsko a Rychnovsko. 

Uplynulý víkend pořádala některá myslivecká sdružení na Rychnovsku  a Trutnovsku hony. Některé z nich se neobešly bez kontrol policistů.

Příslušníci odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál v Rychnově nad Kněžnou přijeli v sobotu ráno na kontrolu do mysliveckého spolku v Českém Meziříčí. Jeho hospodář jim předal seznam účastníků honu. Z 35 lovců vybrali namátkově více než polovinu střelců, u kterých provedli předepsanou kontrolu. Střelec předložil zbrojní průkaz, průkaz ke zbrani a zbraň, u které policisté zkontrolovali její technický stav a výrobní číslo, zapsané v průkaze ke zbrani. Další povinností myslivců je mít u sebe doklad o zaplacení pojištění a samozřejmě platný lovecký lístek. Závěrem policisté u střelce provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu. Všichni kontrolovaní členové českomeziříčského spolku měli uvedené doklady spolu se zbraněmi v naprostém pořádku. Žádný z kontrolovaných také nebyl pod vlivem alkoholu.
Totožně proběhla kontrola ve stejný den i podobném čase na Trutnovsku, kde policisté odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál provedli kontrolu 2 honů, a to ve Starých Bukách na myslivecké chatě Dolce a ve Velkém Vřešťově - Bažantici. V rámci preventivní akce zkontrolovali celkem 21 myslivců a namátkově provedli 11 dechových zkoušek, které ve všech případech dopadly rovněž dobře, tedy s negativním výsledkem. Rovněž nebylo zjištěno porušení zákona o zbraních ani jiného právního předpisu.

Pokud policisté zjistí, že je kontrolovaná osoba (myslivec) na honu pod vlivem alkoholických nápojů, hrozí jí za přestupek ve správním řízení pokuta do 50 tisíc korun, přičemž policisté mohou zadržet zbraň. Při opakovaném spáchání přestupku může přestupce přijít o zbrojní průkaz.
Podrobněji zákon číslo 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu, ve znění pozdějších předpisů, (přestupky § 76a, odnětí zbrojního průkazu § 27).
Kontroly na honech provádějí zejména policisté z odboru služby  pro zbraně a bezpečnostní materiál, kteří mají k dispozici přehled všech honů ve svém teritoriu. Kontroly s nimi provádějí i policisté jednotlivých obvodních oddělení, ve kterých hony probíhají.

por. Mgr. Alena Kacálková
19.11.2018

Odkazy do noveho okna

Kontrola honů

Trutnovsko 

Detailní náhled

Kontrola honů

Trutnovsko 

Detailní náhled

Kontrola honů

Trutnovsko 

Detailní náhled

Kontrola honů

Trutnovsko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem