Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté zachránili muži život

RYCHNOVSKO - U pacienta v přímém ohrožení života použili defibrilátor. 

Poděkování za skvělý zákrok, na jehož konci byla stabilizace pacienta a záchrana jeho života, si dnes vyslechli dva kostelečtí policisté z úst vedoucího Územního odboru PČR Rychnov nad Kněžnou plk. JUDr. Zdeňka Hlaváčka a starosty města Vamberka Rudolfa Futtera.

Běžná noční služba v sobotu 10. června 2017 se ve dvě hodiny po půlnoci změnila v drama v okamžiku, kdy operační důstojník policistům oznámil, že v jednom bytě na sídlišti v Kostelci nad Orlicí potřebuje pomoc muž, který nejeví známky života. Na tísňovou linku volala jeho přítelkyně a záchranáři, kteří byli ve větší vzdálenosti, požádali přes operační středisko o pomoc hlídku, která i s automatizovaným externím defibrilátorem byla poblíž.
Praporčíci Pavel Dlabka a Michal Potužník za 40 sekund zastavili před vchodem u domu a výtahem, který jim přistavený dole ušetřil drahocenné sekundy, vyjeli do posledního patra. Po vběhnutí do ložnice cyanotického devětadvacetiletého muže stáhli z postele na zem a okamžitě zahájili resuscitaci. Jeden z nich připravoval defibrilátor k akci a druhý zatím prováděl nepřímou masáž srdeční, aby do mozku pacienta stále přicházela okysličená krev. Po analýze přístroj nařídil léčebný výboj, který policisté provedli a po dvou minutách po dalším příkazu defibrilátoru jej zopakovali. Nepřestávali v nepřímé masáži srdeční až do příjezdu záchranářů, kteří si pacienta převzali a posléze stabilizovaného transportovali do nemocnice. Až poté si policisté plně uvědomili, že zachránili život svému kamarádovi. Postarali se i o rozrušenou přítelkyni, kterou předali do péče příbuzných.
Muž se po několikadenním pobytu v nemocnici zdráv vrátil zpět domů. Jak lékaři na místě i později v nemocnici konstatovali, policisté mu včasným zásahem zachránili život. Za to jim poděkoval nejen on sám spolu s rodinou, ale dnes i vedení rychnovské policie spolu se zástupcem města Vamberk, ve kterém oba policisté žijí. 

Policistům přístroje záchranáři zapůjčili na obvodní oddělení v místech, kde není dislokována výjezdová skupina ZZS. Policisté tak mohou účinně zasáhnout ještě dříve, než na místo dorazí sanitka s posádkou a příslušným vybavením. Policisty k zásahu vyškolili a vycvičili lektoři výcvikového a vzdělávacího střediska královéhradecké záchranky, a to v provádění základní neodkladné resuscitace, kterou můžou v indikovaném případě rozšířit o poskytnutí léčebného defibrilačního výboje. Vyhodnocení srdečního rytmu postiženého a doporučení nebo naopak nedoporučení výboje zajišťuje právě zmiňovaný přístroj. Pokud operátoři tísňové linky 155 identifikují z tísňové výzvy zástavu krevního oběhu postiženého, zároveň s pokynem k výjezdu nejbližší posádky ZZS mohou prostřednictvím operačního střediska policie požádat o rychlý zásah policisty v místě. Od realizace této spolupráce už policisté zasahovali u několika desítek zásahů, kdy ještě před příjezdem záchranné služby účinně zahajují nebo od laiků přebírají resuscitaci a v případě potřeby využívají AED, čímž významně zvýšují šanci postižených na přežití.

por. Mgr. Alena Kacálková
12. července 2017

Odkazy do noveho okna

Záchrana života

Ocenění policisté 

Detailní náhled

Záchrana života

Ocenění policisté 

Detailní náhled

Záchrana života

Ocenění policisté 

Detailní náhled

Záchrana života

Ocenění policisté 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem