Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Na recidivisty spadla klec

RYCHNOVSKO - Kradli jako straky. 

Rychnovští kriminalisté objasnili sérii krádeží v Královéhradeckém i Pardubickém kraji. Oba obvinění jsou osoby policii známé.

Čtyřicetiletý muž z Chrudimi se nejméně od 1. listopadu tohoto roku vloupal nejméně do třiadvaceti různých objektů (region Chrast, Vysoké Mýto, Kostelec nad Orlicí, Žamberk, Chrudim, Choceň, Letohrad)  a z nich ukradl vše, co mohl zpeněžit. Terčem jeho zájmu se staly rekreační objekty, ale i garáž, restaurace nebo osobní auta a dokonce i technická místnost na hřbitově. Po poškození dveří, oken, nádrží a dalších předmětů sebral vše, co mu přišlo pod ruce - zahradní techniku, elektroniku, příruční trezor, hotovost, cigarety, nebo hudební nástroje, houpací ratanové křeslo, vyčiněnou kůži z kňoura či kosmetický kufřík. Z osobních aut si udělal soukromou čerpací stanici, ze které do kanystrů plnil benzin i naftu. Benzin v plastových kanystrech ukradl i ze hřbitova a spolu s nimi odcizil i křovinořez a sekačku. Majitelům objektů způsobil na odcizených věcech celkovou škodu  nejméně 215.000 korun a na poškozeném zařízení celkovou škodu vyšší než 57.000 korun. Této trestné činnosti se dopustil i přesto, že za takový čin byl rozsudkem Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou odsouzen nepodmíněným trestem odnětí svobody, který vykonal v sprnu roku 2015.
Kromě toho se pohyboval v teritoriu, na které se u něj vztahuje trest zákazu pobytu v trvání tří let. V jednom případě na sebe upozornil na parkovišti u sokolovny ve Vamberku, kde ve vypůjčeném autě narazil do dopravní značky, kterou poškodil.
Nyní obviněnému muži za přečiny krádeže, maření úředního rozhodnutí a vykázání, poškození cizí věci a porušování domovní svobody hrozí až pětiletý nepodmíněný trest.
Muž z Chrudimi ve třech případech "spolupracoval" s dalším "profesionálem", čtyřiatřicetiletým mužem z Vamberka. Spolu se zaměřili na revír komplice a v Doudlebách nad Orlicí a ve Vamberku jejich pozornosti neunikly čtyři objekty, ze kterých ukradli jízdní soupravu zn. Terra Vari, alkohol, sbírku kytar, alkohol a sladkosti. Mladší z obou obviněných se pak sám vloupal do prodejny v Doudlebách nad Orlicí a obchod doslova "vybílil". Z pultů zmizely uzeniny, SIM karty, alkohol a  cigarety. Zařízení poškodil a účet, který nezaplatil, je ve výši 176.000 korun za nákup a 7.000 korun za poškozené zařízení. I tento muž se trestné činnosti dopustil přesto, že byl za stejnou odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal v lednu 2014. Za obvinění z přečinů krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody mu rovněž hrozí až pětiletý nepodmíněný trest.

por. Mgr. Alena Kacálková
20. prosince 2016

vytisknout  e-mailem