Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidiče zmohla únava

NÁCHODSKO – Usnout za volantem se nevyplácí. 

Spánek není vždy prospěšný, když člověk usne v nevhodnou dobu na nevhodném místě, může být dokonce i životu nebezpečný! O tom se přesvědčili za uplynulý víkend na Náchodsku hned dva řidiči. Tak trochu zázrakem vyvázl jak jeden, tak druhý bez újmy na zdraví.Náchodsko- JaroměřNáchodsko- JaroměřV sobotu 3.2.2018 o půl páté ráno zmohl spánek při jízdě dvacetiletého řidiče za volantem BMW. Na rovné úseku silnice od Rasošek k Jaroměři vyjel vlevo mimo vozovku a samovolně zastavil v odvodňovacím korytu na okraji lesního porostu. Při nekontrolované jízdě minul všechny stromy, a tak z nehody vyvázl bez zranění. Policie vyloučila provedenými zkouškami jak řidičovo požití alkoholu, tak jiných návykových látek, nehodu proto policisté ukončili na místě.

Neplánovaný spánek i tak vyjde mladého motoristu draho. Škoda na vozidle, kterou si bude muset v případě nepřítomnosti havarijního pojištění hradit řidič sám, byla odhadnuta na 25.000 korun.

Náchodsko - LitobořNáchodsko - LitobořPodruhé téhož dne spánek za volantem přepadl 45letého řidiče Renaultu Megane , který jel v sobotu 3.2.2018 v pozdních večerních hodinách ve 21.45 od Litoboře na Slatinu. Také tento motorista přestal na okamžik kontrolovat svoji jízdu a zamířil vlevo mimo silnici. Tam narazil do oplocení jednoho rodinného domu, následně do zábradlí mostku a pak do oplocení dalšího domu. A pak jeho pouť skončila, naštěstí pro něj bez střetu s jiným vozidlem i bez zranění. I tento řidič byl po kontrolních zkouškách „čistý“. Na vozidle vznikla škoda ve výši 45.000 korun, na plotech a mostku pak dalších 25.000 korun.

Také tuto nehodu policie ukončila na místě uložením blokové pokuty nepozornému řidiči. Oprava auta i náhrada škody ho samozřejmě čeká též.

Policisté varují před jízdou ve stavu únavy! V takovém případě je lepší zajistit si odvoz někým jiným, nebo odložit jízdu na později a odpočinout si. Pokud na sobě při řízení ucítíte známky únavy a musíte pokračovat v jízdě, snažte se předejít spánku několika jednoduchými úkony. Především prostor automobilu vyvětrejte a interiér nepřetápějte. Popřípadě s vozem zastavte na bezpečném místě a chvilku se projděte, tělu dodáte kyslík a opět se zaktivizujete. Pokud ani pak známky únavy neustoupí, s ohledem na bezpečí všech účastníků silničního provozu jízdu přerušte a odpočiňte si.

por. Mgr. Eva Prachařová
5.2.2018 v 12:05

Odkazy do noveho okna

Náchodsko- Jaroměř

Spánek 3.2. 2018 

Detailní náhled

Náchodsko - Jaroměř

Spánek 3.2. 2018 

Detailní náhled

Náchodsko - Litoboř

Spánek 3.2. 2018 

Detailní náhled

Náchodsko - Litoboř

Spánek 3.2. 2018 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem