Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

"Zebra se za tebe nerozhlédne"

JABLONEC NAD NISOU - Akce v uplynulých dnech proběhla i na Jablonecku. 

     V minulém týdnu od 3. do 7. září proběhla na celém území České republiky dopravně preventivní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Tato akce Policie České republiky se uskutečnila za podpory Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra. Při výkonu služby se policisté zaměřili na správné přecházení vozovky chodci a na respektování pravidel silničního provozu na pozemních komunikacích řidiči motorových vozidel vůči chodcům.
 
       Zářijová akce byla opět zaměřena především na prevenci. Policisté mimo jiné chodce informovali o tom, jak je důležité být v očním kontaktu s řidičem vozidla, které je v bezprostřední blízkosti přechodu pro chodce a také to, že úskalím jsou přechody s více jízdními pruhy. Dětem i ostatním chodcům chtěla Policie České republiky dubnovou akcí „Zebra se za tebe nerozhlédne“ znovu připomenout, že i oni jsou účastníky silničního provozu, kteří by měli přecházet vozovku po důkladném rozhlédnutí se a nejlépe v místech vyznačených přechodem pro chodce. Tam, kde jsou semafory pro chodce, přecházet vždy na zelenou a přesto stále sledovat provoz na silnici, kterou přecházejí. Nemá smysl riskovat a přebíhat před projíždějícími auty. Úrazy v souvislosti s pohybem na přechodu pro chodce se každodenně týkají velkého počtu chodců a u mnohých končí smrtí, trvalými zdravotními následky s omezením v běžných životních situacích.
 
     Do akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“ se samozřejmě zapojili i policisté na Jablonecku, kteří již od ranních hodin před začátkem vyučování dohlíželi u základních škol na správné přecházení dětí. Během těchto dnů policisté sledovali při přecházení i dospělé chodce, hovořili s nimi o dané problematice a také vyslechli jejich rozmanité názory na toto téma. Děti od policejních hlídek za správné přecházení obdržely úkolníčky a pexesa s logem Policie ČR a Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra.
 
     Vzhledem k tomu, že děti jsou na silnici ohroženy více než jiní chodci, tak policisté v rámci této akce uspořádali také pro žáky ze Základní školy v Kořenově besedu zaměřenou právě na problematiku správného přecházení vozovek. V rámci této besedy si navíc všichni žáci se zdravotnickou instruktorkou Oblastního spolku Českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou Soňou Fiedlerovou připomněli zásady poskytování první pomoci. Děti se například naučily mimo jiné poskytnout první pomoc i osobě v bezvědomí. Všichni žáci si také na figuríně prakticky vyzkoušeli resuscitaci -  masáž srdce. Děti se vzájemně velice podporovaly – dokonce si i tleskaly. Atmosféra této části přednášky byla velmi přátelská a všichni žáci byli nadšeni z toho, že si vše, o čem si povídali, mohli sami vyzkoušet i prakticky. Policisté společně se zdravotnickou instruktorkou strávili s dětmi v jejich škole celé dopoledne.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nprap. Dagmar Sochorová
10. září 2012
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem